A vegyipar fontos elválasztási művelete: a desztillálás és extrakció. A desztilláció hatékonysága attól függ, hogy a folyadékelegy összetétele mennyire tér el a vele egyensúlyban levő gőz összetételétől. Desztillációs eljárások tervezése csak a gőz-folyadék egyensúly ismeretében tehető meg. Folyadékok és oldatok termodinamikai tulajdonságait prediktáljuk COSMO-RS módszerrel robusztus kvantumkémiai számtások alapján, így lehetőség van olyan rendszerek vizsgálatára melyre az empirikus modellek (pl. UNIFAC) nem paraméterezettek vagy az már nem megfelelő pontosságú.
• Oldhatóság
• Megoszlási együtthatók (logP, logKOW)
• pKa értékek• Aktivitási együtthatók, oldódási energiák, Henry állandó, többlet energiák
• Forráspont
• Lobbanáspontok
• Desztillálók tervezéséhez szükséges két- és háromkomponensű gőz-folyadék diagram (VLE/LLE) előállítására
• Összetételgörbék, oldhatósági rések meghatározására
• Folyadék-folyadék extrakció és optimális oldhatóság és meghatározására
• Többkomponensű rendszerek termodinamikai paramétereinek nagypontosságú előrejelzése
• Gaussian szoftvercsomag
• AMS szoftvercsomag
• Dalton szoftvercsomag
• ORCA szoftver
A kompetencialap letölthető az alábbi linkről:
https://web.uni-miskolc.hu/files/12620/FLUIDUMOK TERMODINAMIKAI PARAMÉTEREINEK.pdf