Indul a FLOODRESC projekt – árvízi védekezést segítő GIS döntéstámogató rendszer fejlesztése a Miskolci Egyetem vezetésével

2017. november 22., 10:00

Miskolci Egyetem ÁJK Dékáni Tanácsterem (A/6. épület 31. terem)

A 2017. november 22-én 10-12 óra között tartandó nyitóértekezlettel elindul a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretein belül megvalósuló FLOODRESC Interreg pályázat megvalósítása.

A pályázat az egyetem FLOODLOG projektjének folytatása, amelyet az Európai Unió a kiemelten sikeres, példaértékű projektek közé sorolt, a katasztrófahelyzetek-környezeti problémák kezelése témakörben megvalósult nemzetközi pályázatok közül „jó gyakorlatnak” minősített.

A FLOODRESC pályázat célja az árvizek elleni védekezés hatékonyságának növelése, a katasztrófavédelem munkájának támogatása. Magába foglalja az árvizek terjedésének modellezését, természeti- és épített környezetre gyakorolt hatásainak vizsgálatát, az árvízvédelmi logisztikai feladatok optimalizálását, tervezését, és az árvizek következtében föllépő népegészség- és járványügyi hatások kezelését. A pályázat célterülete a Hernád folyó teljes vízgyűjtője.

A célok eléréséhez egy olyan integrált térinformatikai adatbázis kidolgozására kerül sor, amely kellő részletességgel tartalmazza az árvizek kialakulásának és lefutásának előrejelzéséhez szükséges térbeli adatokat, a kulcsfontosságú objektumokat, infrastrukturális elemeket és a rendelkezésre álló eszközöket. Az adatbázisra épülő elöntési modell képes egy esetleges gátszakadás hatására bekövetkezett elöntés kiterjedésének előrejelzésére. Az adatok alapján a védekezés logisztikája tervezhető, erre egy logisztikai programot is kifejlesztenek.