Az Európai Unió pénzügyi érdekeinek büntetőjogi védelme - Nemzetközi konferenciát rendez az ÁJK

2018. március 23., 09:00

Miskolci Egyetem, XXXVII. előadó (A/3. és A/4. épület között)

"Az Európai Unió pénzügyi érdekeinek büntetőjogi védelme – alapvetések és speciális kérdések" címmel nemzetközi konferenciát rendez a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara, az Európai és Nemzetközi Büntetőjogi Kutatóközpont és a Magyar Jogászok az Európai Büntetőjogért Egyesület 2018. március 23-án.

A konferencia célja az Európai Unió pénzügyi érdekei büntetőjogi védelmével kapcsolatos alapkérdések és speciális megjelenési formák gyakorlatközpontú megvitatása, a tagállami jó gyakorlatok bemutatásán keresztül. A konferencia fókuszában a szűkebb értelemben vett uniós csalás fogalmi köréhez tartozó bűncselekmények állnak, de előadás témája lesz a cybercrime és a compliance kérdésköre is. A konferencia aktualitását az adja, hogy az Európai Parlament és a Tanács 2017-ben fogadta el az Unió pénzügyi érdekeit érintő csalás ellen büntetőjogi eszközökkel folytatott küzdelemről szóló új irányelvet (EU) 2017/1371. Az irányelv több újítást vezetett be; ezek vizsgálata az egyik fő iránya a konferenciának a tagállami szabályozások tükrében a megjelölt problémakérdéseken keresztül. A projektben kooperációs partnerként hazánkon kívül további öt uniós tagország (így Németország, Ausztria, Olaszország, Görögország és Románia) szakértői is részt vesznek.

A konferencia nyelve magyar és angol (a szinkrontolmácsolás biztosított).

A rendezvény nyilvános és ingyenes, de a résztvevőknek legkésőbb 2018. március hó 20-ig regisztrálniuk kell ITT.

A konferencia részletes programja a www.jogikar.uni-miskolc.hu oldaldalról tölthető le.

A rendezvény az Európai Unió HERCULE III (2014-2020) „Legal Training and Studies 2017” programja részeként a Criminal law protection of the financial interests of the EU – Focusing on money laundering, tax fraud, corruption and on criminal compliance in the national legal systems with reference to cybercrime” című projekt (HUUNIMISKOLCPFI - 786253) keretében valósul meg.