NFI – EGYETEMI FILMKLUB 2022 TAVASZ - 4. VETÍTÉS

2022. március 24., 16:00

Folytatódik az NFI filmklub.

 

Az NFI – Egyetemi Filmklub 2022 tavaszi évadának negyedik vetítése:

2022. márc. 24. csütörtök, 16.00

Makk Károly 1972 = Macskajáték

A vetítés helyszíne:

 

Miskolci Egyetem, Bölcsészettudományi Kar 217-es terem (B/2 épület, II. emelet)

Szeretettel várjuk a filmek, a mozi, a beszélgetős filmnézés híveit.

 

.................................................................................................

Makk Károly 1972 = Macskajáték

színes magyar játékfilm, 1974, rendező: Makk Károly

 

író: Örkény István, forgatókönyvíró: Tóth János, Makk Károly, dramaturg: Bacsó Péter, operatőr: Tóth János,  vágó: Sivó György, főszereplők: Dajka Margit, Piros Ildikó, Bulla Elma, Dombrádi Éva, Makay Margit, Törőcsik Mari, 113 perc

Miről szól?

Özvegy Orbánné (Dajka Margit), az idős zenetanárnő zsúfolt társbérletben él Budapesten. Nyugat-Németországban élő nővérével (Bulla Elma) gyakran váltanak levelet, és telefonon is sűrűn beszélnek. A két testvért összeköti a közös múlt. Emlékeikben a valóság és képzelet szétbogozhatatlanul összekeveredik. Apró részletek bukkannak fel, a fiatalságuk színes mozaikként tűnik fel előttünk.

 

Mindkét asszonynak megvannak a saját problémái. A jómódban élő, betegsége miatt nehezen mozgó nővér egészen máshogy látja a világot, mint szenvedélyesebb húga. Nehezen fogadja el, hogy a Magyarországon maradt testvére szeretné élvezni az életet. Orbánné hetente találkozik az Operaház hajdani sztárénekesével, Csermlényi Viktorral (Balázs Samu). Sőt, Paula (Makay Margit) személyében új barátnője is akad.

 

Orbánné valósággal megfiatalodik, amit nővére növekvő aggodalommal és kissé féltékenyen figyel. Amikor Paula összemelegedik Csermlényi Viktorral, Orbánné komoly érzelmi válságba kerül. Rádöbben, hogy titokban évtizedek óta szerelmes a férfibe. Képtelen legyűrni a feltörő féltékenységét. Egyre őrültebb gondolatai támadnak.

 

Mitől különleges?

A Macskajáték hatvan feletti hősnői a hétköznapok szürke valósága elől az emlékezés képlékeny világába menekülnek. Feltörő emlékképeik organikusan keverednek a jelenben zajló történésekkel. Nem egyszerű visszatekintésről van szó, a betüremkedő múlt magát az elbeszélést irányítja. A rendező Makk Károly és az operatőr Tóth János az emlékezés szabad áramlását filmnyelvi eszközökkel ragadja meg. A váratlanul bevillanó részletek, körkörösen visszatérő töredékek, a hirtelen képzettársítások a nők fiatalságát, a századforduló szecessziós világát idézik meg.

 

A díszes szobabelsők, az aprólékosan kidolgozott tárgyak, a gyönyörű ruhák valósággal szétfeszítik az időskor testi-lelki nyomorúságát. A Macskajáték az öregedést a kiábrándító jelen és a megszépült múlt feszültségén keresztül ragadja meg. Az önáltató hősnő féltékenységi drámája a világ szemében talán jelentéktelen és nevetséges. Az emlékszilánkok és csapongó gondolatfutamok intenzív szubjektivitása azonban nemcsak átélhetővé, de mélyen emberivé varázsolja a tragédiát.

 

Forrás: https://filmarchiv.hu/hu/alapfilmek/film/macskajatek

 

Kép: https://filmarchiv.hu/hu/alapfilmek/film/macskajatek

 

 

.................................................................................................

 

 

További alkalmak:

2022. ápr. 7. csütörtök, 16.00

Szabó István 1965 = Álmodozások kora

 

 

2022. ápr. 21. csütörtök, 16.00

Szabó István 1981 = Mephisto

 

 

2022. máj. 5. csütörtök, 16.00

Huszárik Zoltán 1980 = Csontváry