II. Országos Miskolci Jogi Disputa Verseny

2022. április 13., 13:00

Jól érvelsz? Logikusan gondolkodsz? Szeretsz csapatban dolgozni? Jól reagálsz "éles" helyzetekben? Megcsillogtatnád retorikai képességeidet? Részt vennél egy innovatív jogi érvelési versenyen?
 
Itt a helyed!
 
Jelentkezz három fős csapatban a II. Országos Miskolci Jogi Disputa Versenyre!
 
A jelentkezés lehetősége 2022. március 1-jén nyílik meg.
Ehhez egy email elküldése szükséges a jogidisputaverseny@gmail.com email címre a csapat tagjainak nevével és az intézmény elnevezésével, ahonnan érkeztek. Ebben az évben korlátozottak a befogadó képességek, de minden intézménynek szeretnének lehetőséget biztosítani a részvételre, így első körben egy egyetemről egy csapatot tudnak fogadni. A fennmaradó helyeket a jelentkezés sorrendjében osztják ki a csapatoknak. Így összesen 12 csapatot tudnak fogadni.
 
A verseny az IM “Jogászképzés színvonalának emelését célzó programja” keretében valósul meg.
 
Részletes feladatmeghatározás:
 
 
A mesterséges intelligencia fogalma és értelmezése napjaink egyik legtöbbet tárgyalt kérdése, így jelentőségének hangsúlyozása a 2022-es év kezdetén talán feleslegesnek is tűnhet. A MI térhódításához azonban olyan jelentős gazdasági és társadalmi változások kötődnek, amelyek egyértelmű és hatékony választ kívánnak, mind jogalkotói, mind jogalkalmazói oldalról.
 
A II. Országos Miskolci Jogi Disputa Verseny témája éppen ezért a mesterséges intelligencia tárgykörében, a jogászi hivatás gyakorlásával összefüggésben került meghatározásra:
„A mesterséges intelligencia alapjaiban változtatja meg a jogászi hivatás gyakorlását.”
 
Az elmúlt években számos olyan technológiai újítás született, amely jelentős hatást gyakorolt a jogászi munkavégésre. A jogelméleti gondolkodásban több szerző is foglalkozott az „ítélkező automaták” kérdéskörével, amely egyfajta utópisztikus képként újra és újra felmerül e témakör kapcsán.A jelenkorban maradva, csupán néhány példával élve „okos szerződések” alapját képező blockchain technológia, az elektronikus ügyvitel fejlődése és az adatfeldolgozási rendszerek újdonságai, jelentősen modifikálják a jogi tevékenységek végzését.
A „pro” és „kontra” csapatoknak a mesterséges intelligencia által teremtett kihívásokra kell reflektálniuk állító és tagadó oldalról. A „pro” oldalt képviselő csapatok amellett érvelnek, hogy a mesterséges intelligencia alapjaiban változtatja meg a jogászi hivatás gyakorlását, míg a „kontra” szempontból érvelő csapatok, ennek ellenétére fogalmazzák meg az érveiket, tehát, hogy a mesterséges intelligencia nem változtatja meg alapjaiban a jogászi munkavégzést. Az érvelés során a csapatok kötelesek egymás álláspontjaira reagálni, annak érdekében, hogy valódi disputa alakuljon ki a témára vonatkozóan, amely összhangban áll a verseny
célkitűzésével.
 
A disputa során a csapatok szabadon érvelnek, így a Szervezők csupán néhány gondolatébresztő kérdéssel segítik a csapatok felkészülését:
 
Mi a mesterséges intelligencia? Hogyan alakítja át a jogászi munkát? Elképzelhető a jövőben az „ítélkező automata” léte? Milyen technikai nóvumok vannak jelen e tárgykörben napjainkban? Milyen jogászi hivatások „válthatóak ki” gép megoldással ha egyáltalán létezhet ilyen? Milyen jogi szabályozási kérdések kapcsolódnak a témához hazai és közösségi szinten?
 
A verseny felhívása itt, a szabályzat pedig ezen a linken található.
A részletes program ezen a linken olvasható.