NFI Filmklub harmadik vetítés

2023. október 12., 16:00

Az NFI-Filmklub – Miskolci Egyetem őszi évadának harmadik vetítése:

 

Bódy Gábor (1975) = Amerikai anzix

Bódy Gábor mannheimi nagydíjas elsőfilmje, az Amerikai anzix az amerikai polgárháborúban harcoló negyvennyolcas magyar emigrációnak állított emléket. Története az amerikai polgárháború utolsó napjaiban játszódik és három különböző karakterű tiszt eltérő sorsait mutatja be. A Bódy diplomafilmjeként készült alkotás kísérleti filmnek is tekinthető, hiszen az eredetileg felvett filmszalagot különböző trükkök segítségével úgy manipulálták, hogy a film látványa korabeli dokumentumok benyomását keltse.

 

 

Mikor?

2023. okt. 12. (csütörtök) 16.00 óra

 

Hol?

C/1. ép. II. em. 201a (Simon) terem

Miskolci Egyetem, Bölcsészettudományi Kar,

3515 Miskolc-Egyetemváros

 

 

„Bódy tehát egyfajta hídszerepet töltött be a filmes diplomával nem rendelkező neoavantgárdok és a profi rendezők közt, amit az is kifejez, hogy egész életművében megőrizte experimentális beállítottságát, beleértve mindössze három egész estés mozifilmjét, az Amerikai anzix mellett a Psychét (1980) és a Kutya éji dalát (1983).” (Gelencsér Gábor)

 

„Bódy igen radikális filmnyelvi eszközökkel dekonstruálja a háborús történelmi film műfaját, s helyébe az experimentális film nyelvújító karakterét állítja. De eközben sem feledkezik meg arról, hogy különleges képi megoldásait indokolttá tegye, ahogy arról sem, hogy kapcsolódjon a magyar film fősodorbeli hagyományához, s aktuálpolitikai áthallásokat sem nélkülöző történetet mondjon el a magyar történelemben újra és újra visszatérő emigrációs sorshelyzetről.” (Gelencsér Gábor)

 

 

Minden érdeklődőt várunk. Mindenkit, aki barátja a beszélgetős filmnézésnek.

 

Bognár László, klubvezető