Tudományos előadás - felszín alatti vizek

2023. november 7., 08:00

Kihívások a felszín alatti vízkészletek fenntartható hasznosításában - Tudomány-népszerűsítő előadás a Magyar Tudományos Akadémia szervezésében.

Előadó: Prof. Dr. Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese, hidrogeológus

Helyszín: Humán Tudományok Kutatóháza – Nagyterem, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4.

Időpont: 2023. november 7., kedd 18.00

Az utóbbi 50 évben megháromszorozódott a felszín alatti vízkivétel nagysága a Földön. Globális léptékben sajnos nagyon komoly problémaként merül fel a felszín alatti vízkészletek túlhasználata. A klímaváltozás és a szélsőséges időjárási viszonyok jelentős mértékben hatnak a hidrológiai ciklus különböző elemeire, így a felszín alatti vízkészletekre is. A hidrológiai ciklus részét képező felszín alatti vízkészletek nélkülözhetetlen elemei a világ vízfelhasználásának. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy földi léptékben az ivóvízellátás több mint 50 százaléka, míg az öntözési céllal felhasznált vizek 43 százaléka a felszín alól származik. Nagyon fontos tehát, hogy a monitoringhálózatok dinamikus fejlesztésével az eddigieknél pontosabban megismerjük ezeket a recens természeti folyamatokat. Másrészt feltárjuk azokat a vízgazdálkodási – műszaki, természettudományi, gazdasági, jogi és társadalmi – beavatkozási lehetőségeket, amelyek segítségével a felszín alatti vízkészletek is jelentős szerepet játszhatnak a klímavédelemben, legyen szó akár társadalmi adaptációról vagy a káros jelenségek hatásainak csökkentéséről.

Bővebben: https://mta.hu/esemenynaptar/2023-11-07-kihivasok-a-felszin-alatti-vizkeszletek-fenntarthato-hasznositasaban-5142