„Kibervilág a cseresznyefák árnyékában – Működik még a japán csoda?” – pódiumbeszélgetés az MCC-ben

2024. március 27., 17:00

Kibervilág a cseresznyefák árnyékában – Működik még a japán csoda? címmel tart előadást Stephen R. Nagy az MCC vendégoktatója, a Tokiói Nemzetközi Keresztény Egyetem Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszékének professzora.

Időpont: 2024. március 27. (szerda) 17 óra

Helyszín: miskolci MCC képzési központ, (Miskolc, Szemere Bertalan u. 4., bejárat a Csizmadia köz 1-3. felől)

A részvételi szándékot kérik jelezni >> ITT

A rendezvény nyelve angol, szinkrontolmácsolást biztosítanak.

 

Az előadás előzetese az esemény meghívójából: „Japán sejtelmes, ellentmondásos, és valójában nem is lehet kiismerni – szokták mondani. Azt tudjuk, hogy a Föld legtöbb ipari robotot gyártó országa, világelső az autó- és hajógyártásban, szuperexpressz vonatai szintén világhírűek. A mikroelektronika, a műszeripar, a biotechnológia, az elektronikai ipar területén is csúcstechnológiát alkalmaznak. Az elmúlt időszakban a hírekbe azonban Japán elsősorban súlyos gazdasági és társadalmi problémái révén került be: a stagnálás és az elöregedés vált a fő kérdéssé. De miért kell ma Japánnak és más ázsiai nemzeteknek demográfiai kihívásokkal szembenézniük? Hogy függ mindez össze a gazdasági fejlődéssel, az egyes társadalmi rétegekkel és a nemzeti identitással? Milyen a japán identitás, és milyen az egymáshoz, a robotokhoz, illetve a technológiához fűződő viszonyuk? Mennyire meghatározó ma Japán szerepe az ázsiai térségben, és mit tanulhatunk tőle a technológia terén?”

Az előadóról: Stephen R. Nagy az MCC vendégoktatója, a Tokiói Nemzetközi Keresztény Egyetem Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszékének professzora. Emellett a MacDonald Laurier Institute (MLI) főmunkatársa, a Canadian Global Affairs Institute (CGAI) tudományos munkatársa; a Japan Institute for International Affairs (JIIA) meghívott munkatársa; tudományos munkatárs a Biztonsági, Fejlesztési és Politikai Intézetben (ISDP); a Kelet-Ázsia Biztonsági Központ (EASC) vezető munkatársa; valamint a Béke és Biztonság Kutatóintézetének (RIPS) kutatóbizottsági tagja. 2017 és 2020 között az Asia Pacific Foundation kitüntetett ösztöndíjasává választották. A Yokosuka Council of Asia Pacific Studies (YCAPS) szakpolitikai tanulmányok igazgatója, az Indo-Pacific Policy Dialogue Series vezetője, valamint a Japán Kanadai Kereskedelmi Kamara (CCCJ) kormányzója.