PénzSztár középiskolai verseny a Miskolci Egyetemen

2016. november 11.

A Miskolci Egyetem adott helyszínt a PénzSztár Országos Középiskolai Pénzügyi-Gazdasági Verseny Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, valamint észak-magyarországi régiós fordulójának.

Közel 1000 négyfős középiskolás csapat részvételével 2016. október 13-án indul a legnagyobb hazai pénzügyi-gazdasági vetélkedő, a PénzSztár. Az idén negyedik alkalommal megrendezendő verseny fő célja, hogy játékos formában felmérje a diákok tudását, fejlessze pénzügyi kultúrájukat, egyúttal segítse a középiskolákat pénzügyi oktatási innovációs törekvéseik megvalósításában. A győztes csapat tagjai 100-100 ezer forinttal és egy-egy okostelefonnal gazdagodnak. 

A versenyre 4 fős középiskolai csapatok jelentkezhettek magyarországi és határon túli magyar középiskolákból. A 2016-os győzelem reményében 936 csapat jelezte részvételi szándékát. A csapatok közül 875 volt magyarországi, 23 csapat a Felvidékről, 18 Erdélyből, 18 a Vajdaságból, 2 pedig Kárpátaljáról érkezett.

2016. október 27-én egyetemünkön rendezték meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei fordulót, ahol 5 csapat versenyzett a továbbjutásért. A szakmai zsűri elnöke Dr. Musinszki Zoltán, a Gazdaságtudományi Kar dékánhelyettese volt. A zsűri tagjai voltak továbbá Csősz József adóügyi igazgató, valamint Kiss Beáta, a Budapest Bank miskolci fiókvezetője. Az első két helyet megszerző csapat - a "The Team", valamint a "Profitállók" - jutott tovább, így ők újra találkoztak egymással 2016. november 10-én az ugyancsak az egyetemünkön tartott észak-magyarországi regionális fordulón, ahol velük együtt 4 csapat igyekezett megcsípni a továbbjutást jelentő első helyet. A szakmai zsűri elnöke Mokrai Mihály, a Pénzügyi Vállalkozások Országos Egyesületének elnöke volt. A zsűri tagjai voltak: Simon Gabriella, adóügyi főosztályvezető, valamint Dr. Asztalosné Molnár Zsuzsanna, a Budapest Bank kazincbarcikai fiókvezetője. A játékvezetést mindkét forduló alkalmával Lábas Norbert, a NAV képzési főreferens munkatársa látta el. 



A régiós fordulón résztvevő négy csapat tagjai a következő középiskolákat képviselték: 

A megyei fordulóhoz hasonlóan az elsőséget ismét a The Team csapata szerezte meg, így velük újra találkozhatunk a Budapesten megrendezendő országos elődöntőn. 



A győztes "The Team" csapat tagjai: Szőke Lilla, László Fruzsina, Balázs Zoltán, Lukács Krisztián
Felkészítő tanáruk: Koós Richárd

„A Gazdasági Versenyhivatal hiánypótló kezdeményezésként tekint a PénzSztár versenyre, amely vonzóvá teszi a tizenévesek számára a középiskolában nem tanult versenyjogi és versenypolitikai ismereteket. Meggyőződésünk, hogy a tudatos fogyasztói és vállalkozói viselkedés és szemlélet kialakítását már az iskolások körében el kell kezdeni, mert így a fiatalok nagyobb eséllyel válnak sikeres vezetőkké és végső soron a versenyjog alkalmazóivá, akik maguk is befolyásolják majd a versenykultúrát és a versenyfolyamatokat. A fiatalok attitűdjének formálásához jól illeszkednek a GVH munkatársai által készített oktatási fejezetek is, amelyek érthető és átlátható magyarázatokat tartalmaznak az üzleti- és a pénzügyi folyamatok jellegéről és működéséről, így felkészítik a középiskolásokat a tisztességes versenyre és az abból származó előnyök hasznosítására. A program sikeres megvalósulását a GVH évek óta támogatja” – mondta Tevanné dr. Südi Annamária, a Gazdasági Versenyhivatal főtitkára.