Orosz egyetemisták jártak az Egészségügyi Karon

2017. március 3.

2017. február 16. és 23. között a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának vendége volt az oroszországi Uráli Testkultúra Egyetem delegációja. A 10 fős hallgatói és oktatói küldöttséget Dr. Olga Kolomietc nemzetközi rektorhelyettes asszony és Dr. Nadhezda Petrushkina, a Fiziológia Tanszék munkájának irányítója vezette.

Az Ural hegységen túli, cseljabinszki székhelyű egyetem 1970-ben alakult, és jelenleg évente mintegy 2000 új hallgatót vesznek fel. Alap-, mester- és doktori képzésben egyaránt széles, a sport különböző területeit érintő szakmai palettán nyújtanak lehetőséget az oktatásba bekapcsolódó hallgatók számára. Kurzusaik lefedik a sporttudományok egész területét. Az egyetem az olimpiai sportágakkal kapcsolatos humán sporttudományi kutatások kutatóintézeteként is működik, fő kutatási területük a sportgenetika, edzéselmélet, a fizikai aktivitás és eredményesség fokozásának lehetőségei (pl. videóelemzések hatékonysága).

A látogatás elsődleges célja a két intézmény közötti együttműködés kereteinek kialakítása volt, ezen belül konkrétan egyetemünk Fizioterápiás Intézeti Tanszékén zajló, leginkább a rehabilitáció-sportrehabilitáció szakterületeire épülő oktatási program megismerése.

A tudományos tanácskozások mellett a Fizioterápiás Intézeti Tanszék oktatói az egy hetes program során – a szak hallgatóinak bevonásával – bemutatták az általunk használt legkorszerűbb vizsgálati és kezelési technikákat. Az interaktív órákon az orosz hallgatóknak lehetőségük volt ezek minden elemét kipróbálni, megtapasztalni – akár betegvizsgálatról, akár a mozgáskoordinációt és izomerőt fejlesztő speciális, eszközös gyakorlatokról, akár a számukra teljesen ismeretlen függesztőrács-technika alkalmazásáró,l vagy sportsérülések manuális és eszközös kezeléséről, lágyrész mobilizációról, légzési fizioterápiáról volt szó. A szakmai program keretében a csoport ellátogatott a miskolctapolcai Barlangfürdőbe és a lillafüredi Szent István-Barlangba is.

A tudományos együttműködés, a közös kutatási stratégiák és publikálási lehetőségek, továbbá a hallgatói és oktatói csereprogramok egyeztetése mellett jutott idő kulturális események látogatására, illetve városunk bemutatására is. Örömteli, hogy a hallgatók a nyelvi nehézségek ellenére megtalálták a „közös hangot” egymással, több helyi rendezvényen (Kocsonya Farsang) együtt vettek részt. 

A kiváló hangulatú és konstruktív programsorozat mindkét résztvevő intézmény vezetői szerint sikeresen zárult, egyértelműen ígéretes együttműködést vetítve előre a jövőre nézve.

Dr. Kiss-Tóth Emőke dékán szerint a Miskolci Egyetem Egészségügyi Kara a kapu szerepét töltheti be a cseljabinszki és más oroszországi testnevelési egyetemek magyarországi kapcsolatépítésében. Ezt a gondolatot Dr. Kékesi Tamás nemzetközi rektorhelyettes is megerősítette, aki személyesen fogadta Dr. Olga Kolomietc rektorhelyettes asszonyt.

A látogatás során készült képek: