Tárt karokkal várja az ipar az anyagmérnök duális hallgatókat

2017. április 26.

A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara a duális képzést népszerűsítő, valamint a partnervállalatokat bemutató Anyagmérnök Duális Workshopot rendezett az anyagmérnök képzés iránt érdeklődők számára 2017. április 24-én. A rendezvényen közel 100 fő vett részt: nagy számban érkeztek a képzés iránt érdeklődők, 17 partnervállalat jelent meg kiállítóként, valamint a duális képzésben már résztvevő 1. és 2. évfolyamos hallgatók is meglátogatták leendő diáktársaikat.

A rendezvényen az érdeklődők megismerkedhettek az ipar duális képzőhelyeivel, a duális képzésben aktív egyetemi oktatókkal, valamint a szakterületekhez kötődő, interaktív bemutatókon is részt vehettek.

A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara az elsők között, és az egyik legnagyobb partnervállalati létszámmal indította el duális képzését a 2015/16-os tanévben járműipari öntészeti specializációjú anyagmérnök alapképzésben. Az első szemeszterben 13 hallgató kezdte meg tanulmányait a karon, valamint egy általuk választott, gyakorlati képzést nyújtó duális partnervállalatnál. A következő évben sikerült megduplázni a felvett duális hallgatók számát, köszönhetően annak, hogy újabb szakterületek vállalatai csatlakoztak a képzéshez. Jelenleg 35 diák várja, hogy május elején megkezdhesse a következő vállalati szakaszát, és szert tegyen újabb szakmai tapasztalatokra.

2017. szeptemberétől az anyagmérnök alapképzés minden specializációján, valamint anyagmérnök MSc képzésben is lehet duális partnervállalatot találni, a legtöbb esetben országos lefedettséggel. Az anyagmérnök képzés minőségére, a karon megszerezhető oklevél ipari elfogadottságára jellemző, hogy a kar összesen 50 céggel áll duális szerződéses kapcsolatban, amely egyetlen alapszakra vonatkoztatva országosan is kiemelkedően magas szám. A duális képzés indulásakor az ország számos pontjáról (Békéscsaba, Budapest, Győr, Kazincbarcika, Sátoraljaújhely, Szeged, stb.) keresték meg cégvezetők a Műszaki Anyagtudományi Kart, és azóta is tárt karokkal várják duális képzésre a hallgatókat azzal a céllal, hogy a saját szakember-utánpótlásukat a kar segítségével biztosítsák.

A kar anyagmérnök alapképzését a továbbtanulási lapjukon bejelölő diákok  2017. május 31-ig jelentkezhetnek (a kar honlapján vagy e-mailben) duális képzésre a partnervállalatokhoz.

A rendezvényen készült fotók: