Milliárdos projekt indult a fenntartható nyersanyag-gazdálkodás témakörében

2017. október 12.

A Miskolci Egyetem vezetésével négy vidéki egyetem konzorciumot hozott létre egy olyan új projekt megvalósítására, mely a fenntartható nyersanyag-gazdálkodás kutatás-fejlesztését és hazai innovációját tűzte ki céljául. A Szegedi és Pécsi Tudományegyetemmel, valamint a Soproni Egyetemmel közös konzorcium kutatásának középpontjában a másodnyersanyagok – hulladékok és maradékanyagok – hasznosítása, illetve az ehhez szükséges környezetipari és energetikai alkalmazásfejlesztés áll.

A projekt a másodnyersanyagok hasznosítása, a környezetipari és energetikai alkalmazásfejlesztések mentén rendszerbe szervezi a jelenleg még egymástól független hazai kapacitásokat és tapasztalatokat a partnerségben lévő egyetemek között. Az intézmények integrált kutatócsoportokat létesítenek, amelyet a közös erőforrás-használat és menedzsment jellemez.

A hazai feldolgozóipar számára alapvető fontosságú az őt kiszolgáló nyersanyag-gazdálkodás, amely fejlesztése, fenntarthatósága az uniós forrásból mintegy 1,4 milliárd forinttal támogatott projekt fő kutatási célja.

A projektet ismertető sajtóközlemény ITT olvasható.

A projektnyitón készült fotók: