A Miskolci Egyetem is részt vesz az Automotive Hungary kiállításon

2017. október 19.

Ötödik alkalommal rendezik meg idén október 18-20 között a Budapesti Vásárközpontban az Automotive Hungary-t. A Közép-Európában egyedülálló nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállításon a járműgyártás teljes spektruma képviselteti magát, a rendezvényen idén 12 ország 215 kiállítója vesz részt. Miskolc városával közösen jelen van a szakkiállításon a régió tudásközpontja, a Miskolci Egyetem is.

Miskolcot az elmúlt évtizedben több multinacionális nagyvállalat választotta helyszínül. A választásban fontos szempont a Miskolci Egyetem szellemi kapacitása, a helyben meglévő diplomás munkaerő. A Miskolci Egyetem duális képzésében ma már olyan autóipari nagyvállalatok vannak jelen, mint a TAKATA, a Remy Automotive Hungary, a Robert Bosch vagy a Shinwa, melyek Miskolcon gyáregységekkel is rendelkeznek.

Ma Magyarországon a járműipar nemcsak húzóágazat, de további óriási lehetőségeket is tartogat magában. A Miskolci Egyetemen a Gépészmérnöki és Informatikai Kar indulásának a gépészeti tudományok voltak az alapjai. Ebből fejlődtek ki azok a szakok, kutatási területek, amelyeket ma tizenegy alapszakon és hat mesterszakon tanulnak a hallgatók.

– Ezek közül egy a járműmérnöki alapszakunk, amely már második évfolyamát kezdte most szeptemberben – nyilatkozta a helyszínen a Miskolc Televíziónak Siménfalvi Zoltán, a kar dékánja.

– Tavaly is és most is mintegy negyven hallgatót vettünk fel, ők nagyon tehetségesek és lelkesek. Azt gondoljuk, hogy ennek a szaknak az indítása mérföldkő a kar életében, hiszen a járműipar Magyarországon olyan lendületet kapott az elmúlt években, amelyre szakember-utánpótlás és kutatásfejlesztés területén nyilvánvalóan érdemes és kell áldoznunk - fejtette ki Siménfalvi.

– Úgy gondolom, hogy a képzésre való jelentkezés összetett kérdés. Mindenképpen családi, baráti indíttatás, az iskola, ahonnan érkezik a diák, és annak pedagógusai játszanak szerepet abban, hogy ki hova jelentkezik. Szerintem a fiatalok előre is gondolkoznak, így nemcsak azt nézik meg, hogy most melyek a menő szakmák, hanem hogy öt-tíz év múlva is melyek lesznek azok. A járműipar területén forradalmi helyzetben vagyunk, a legtöbb gyártó kezd áttérni az elektromos gyártású járművekre. Tehát úgy tűnik, egy olyan szakterület a miénk, aminek nem csak jelene van, de szép jövő előtt is áll – hangoztatta a dékán.

A Miskolci Egyetem az egyetemhez ezer szállal kötődő Formula Racing Miskolc autoépítő csapat tagjaival és autójukkal érkezett a kiállításra.

– Ez a jármű, amit az idei Automotive Hungary kiállításra felvittünk, már egy teljesen új autó. Kiemelném az elektronikai rendszert, ami nagyon fejlett vezérlőelektronikát és telemetriát foglal magában. Megújult a teljes vázszerkezet is, így a perifériák elhelyezése, súlypontja is megváltozott. Emellett egy aerodinamikai csomagot is kapott az autó, amivel értékes másodpercek nyerhetők. A 238 kg-os autó 85 lőerővel 3,5 másodperc alatt gyorsul 100-ra – mondta Sándor Miron, a Formula Racing Miskolc hallgatókból álló csapatának vezetője.

– A Miskolci Egyetem mellett az itt lévő cégek közül is sokan támogatják a csapatot, hiszen tudják, egy ilyen kezdeményezés felkészült, értékes mérnököt ad a munkaerőpiac számára.

A kiállításon készült fotók: