Magyarok a Selyemúton - Széchenyi Béla és Stein Aurél ázsiai kutatásaiból nyílt kiállítás az egyetemen

2019. október 9.

Különleges kulturális programmal ünnepeli a Miskolci Egyetem Miskolcra költözésének, valamint a magyar-kínai kapcsolatok létrejöttének 70 éves jubileumát a Konfuciusz Intézet. Az intézet meghívására a jeles évforduló alkalmából a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központja a Miskolci Egyetem főépületében állította ki a „Magyarok a Selyemúton” c. kollekcióját. Az esemény megvalósulását a PAIGEO (Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány) támogatása segíti.

A kiállított tárgyak, dokumentumok, könyvek, térképek, személyes relikviák a Széchenyi Béla és Stein Aurél vezette kelet-ázsiai expedícióknak, a kutató-utazók munkásságának állítanak emléket.

A kiállítás ünnepélyes megnyitóját 2019. október 8-án tartották. A megnyitón Prof. Dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora, Pfliegler Péter Miskolc MJV alpolgármestere, Gaálné Kalydy Dóra, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának főigazgató-helyettese, valamint a Dunhuang Akadémia képviseletében Huaqing Luo igazgató köszöntötte a megjelenteket. A Konfuciusz Intézet kollégáinak zenés-táncos előadását követően Dr. Kelecsényi Ágnes, az MTA Keleti Gyűjteményének osztályvezetője, a kiállítás kurátora tarott egyedi tárlatvezetést. Az esemény egyszerre teremtett lehetőséget a magyar keletkutatás, Stein Aurél munkásságának és Ázsia kulturális örökségének megismerésére.

A páratlan kiállítás 2019. november 3-áig megtekinthető a Miskolci Egyetem főépületének (A/4-es ép.) földszintjén. Ünnepeljük együtt a Miskolci Egyetem létrejöttének és a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok fennállásának 70. évfordulóját!

A kiállítás megnyitóján készült fotók:

A fotókat a Beiskolázási Központ készítette.