Az eMElő Kör is bekapcsolódik a "70 éve Miskolcon" rendezvénysorozatba

2020. február 18.

Egyetemünk létértelmező köre 2016 óta a Miskolci Egyetem központi könyvtárának Disputa terében működik. Az eMElő Kör azzal a szándékkal jöt létre, hogy rendezvényein az egyetemi és a miskolci polgárok együtt beszéljék meg közös gondjaikat, életük fontos kérdéseit. A Kör beszélgetéseire olyan vendégeket hívnak, akik kötődnek intézményünkhöz is, Miskolchoz is, és életútjukra, véleményükre érdemes figyelnünk, megtiszteltetés velük beszélgetni.

A Kör elnevezése arra utal, hogy az alapítók szerint a Miskolci Egyetem már ma is a város, a megye és az egész térség fejlődésének nagyon fontos motorja, "emelője", és ez a szerepe a jövőben még fontosabbá válhat. Az egyetemen napról napra újratermelődő, a hallgatók részére továbbadott és így hasznosuló tudás olyan kulturális tőke, mely átváltható materiális tőkére is, és a térség gazdasági, társadalmi fejlődésének legfontosabb erőforrása.

Az alapítók hite szerint az itt folyó oktató, kutató és fejlesztő munka során a Miskolci Egyetemen nem csak mérnököket, jogászokat, gazdászokat, pedagógusokat, bölcsészeket, társadalomkutatókat, egészségügyi szakembereket és zenészeket képeznek, hanem általában vett "értelmiségieket" is, akik képesek elkötelezetten cselekedni közösségeikért, így településükért vagy éppen a campusért is.

A Kör négy éves működése alatt nemcsak az egyetem jelenlegi kancellárát és rektorát, továbbá ma is élő volt rektorait, valamint Miskolc korábbi főépítészét, Rostás Lászlót látta vendégül, de a "70 éve Miskolcon" rendezvénysorozat részeként Horváth Zitát, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárát, Márton Pétert, a Századvég Gazdaságkutató Intézet vezérigazgatóját és Szinay Attilát, a Földművelésügyi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkárát is, akik mindannyian egyetemünkön szereztek diplomát.

A Kör vendégeit Pankucsi Márta jogász-szociológus, az eMElő Kör ötletgazdája kérdezi.