Közös fellépés a társadalmi felzárkóztatásért

2020. december 3.

A Miskolci Egyetem és a Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság együttműködési megállapodást kötött 2020. december 2-án Miskolcon. Az kooperáció célja a hátrányos helyzetű csoportok integrációjának elősegítése komplex oktatási, foglalkoztatási és szociális programok elindításával, illetve ilyen programokhoz való csatlakozással.

A Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság alapvető célkitűzése, hogy a bővülő lehetőségekből arányos rész jusson a hátrányos helyzetű embereknek és csoportoknak. Ugyanakkor a kormányzat számára fontos, hogy olyan munkába érdemes fektetni az energiát, amely hosszú távon is fenntartható lesz.

 

 

A Miskolci Egyetem mint a régió meghatározó felsőoktatási intézménye, tudásközpontja felelősséget érez a régióban élő hátrányos helyzetű csoportok társadalmi felzárkóztatása iránt. Az intézmény felelőssége abban is áll, hogy hallgatóinkat érzékenyítsük a társadalmi egyenlőtlenségek felismerésére. Meggyőződésünk, hogy értelmiségivé nem válik valaki pusztán a diploma megszerzésével, hanem fontos, hogy felismerje, hogy tennie kell a szűkebb vagy tágabb társadalmi vagy földrajzi környezetéért. Ennek a látásmódnak a kialakulását kell segítenünk.

A Miskolci Egyetemen több projekt is megvalósul a hátrányos helyzetűek támogatására. Az egyik egy társadalmi innováció projekt a társadalmi felzárkózásért, melynek kapcsán az Abaúji térségben végeznek kutatásokat az Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének szociológusai. A másik a Tanítsunk Magyarországért projekt, amelyben nemcsak a Bölcsészettudományi Kar, hanem más karok hallgatói is részt vesznek, és akiket a Tanárképző Intézet kollégái készítenek fel, adnak módszertani segítséget, hogy hogyan támogassák a kistelepüléseken élő, hátrányos helyzetű általános iskolákban tanuló kisdiákokat. Emellett az egyetem segítséget nyújt a hátrányos helyzetű hallgatói számára, hogy mindenképpen megszerezzék diplomájukat, illetve évek óta működik a Miskolci Egyetemen a Roma Szakkollégium.

Az eseményen elhangzott, hogy a korábbi tevékenységek mellett ez a megállapodás új lehetőségeket teremt, új elemekkel egészíti ki az eddig folyatott munkát.

Az eseményen készült fotók:

A videót és a fotókat a Beiskolázási Központ készítette.