Csatlakozik az egyetem a MÁV-csoport Szolnoki Járműautomatizálási projektjéhez

2020. december 2.

Együttműködést kötött egyetemünk MÁV, a MÁV-START és a MÁV FKG-val, mely kiterjed a gyakorlatorientált képzések megszervezésére, a szakmai gyakorlati helyek és ösztöndíjak biztosítására, közös projektek megvalósítására, közös rendezvények szervezésére. Mind a Miskolci Egyetem, mind a Pannon Egyetem támogatja a Járműjavító területén megvalósítandó Smart Factory kialakítását szorgalmazó projektet.

 

A vasúttársaság kutatás-fejlesztési, valamint a szolnoki Járműjavító területén megvalósítandó Intelligens gyártási környezet (Smart Factory) kialakítását szorgalmazó projekt létrehozását célozta meg. A fejlesztés első lépéseként tervezett „okos” csarnokban megvalósulna az a rugalmas kognitív (öntanuló) gyártási rendszer, mely hivatott az IC+ vasúti kocsiszekrény gyártását támogatni úgy, hogy egy olyan kognitív (öntanuló) Mesterséges intelligencia alapú termelési környezetet vizionál, melyben a Járműjavítóra egyedileg fejlesztett gyártó- és vezérlő berendezések saját maguk hangolják össze és szervezik meg a működésüket. A fejlesztéssel párhuzamosan alakítanák ki a Járműjavító területén az Oktatási –és kutatási Akadémiát, hiszen az automatizálás feltétele, a Járműjavítóban dolgozó szakemberek megfelelő képzése és továbbképzése, illetve a gyártáskapacitás növeléséhez megfelelő szakképzett munkaerő rendelkezésre állása.

A Miskolci Egyetem két fókuszterületet jelöl ki a közös feladatok színteréül: tudás transzfer kialakítása az Egyetem és a MÁV-csoport között, illetve a MÁV-csoportnak felsőfokú gépészszakember utánpótlás.

Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora elmondta: „Igazi Universitasként minden tudományterületen biztosított a megfelelő tudás és szakértelem, mellyel a MÁV-csoportot támogatni tudjuk. A nemzetközi és magyar viszonylatban is unikális műszaki képzéseink, valamint a társadalomtudományi területek is megfelelő alapot biztosítanak ahhoz, hogy kiváló szakembereket képezzünk a Campuson. A Miskolci Egyetemen létrejött Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ is mutatja, hogy az ipari szereplőkkel folytatott folyamatos párbeszédnek köszönhetően pedig naprakészen tudjuk partnereinket K+F területeken is támogatni.”