Az alkalmazkodás a siker záloga

2021. január 14.

A Miskolci Egyetem, mint az Észak-Magyarországi régió legfőbb tudásközpontja, úttörő szerepet kíván vállalni az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással kapcsolatos szemlélet hazai meghonosításában, és azon gyakorlati lépések kialakításában, amelyek elősegítik a magyarországi intézményeket és vállalkozásokat, hogy felkészüljenek a változásokra, és jövőtudatos szervezetekké váljanak. Ennek érdekében az egyetem együttműködési megállapodást kötött a komplex klímaadaptációs Cassandra Programot fejlesztő Cassee Zrt-vel.

A megállapodás lényege olyan gyakorlati eredmények felmutatása, amelyek lehetővé teszik a szervezetek számára, hogy a legjobb tudásuk szerint képesek legyenek felkészülni és alkalmazkodni az éghajlatváltozás miatt kialakult új feltételekhez, és képesek legyenek biztosítani működőképességük fenntartását, figyelembe véve, hogy az éghajlatváltozás hatásainak eredményeként életkörülményeink jelentősen megváltozhatnak.

 

 

Az együttműködés kiemelt célja a szemléletformálás. Ennek érdekében felmérik az egyetem polgárainak éghajlatváltozással kapcsolatos ismereteit. A Miskolci Egyetem e tevékenysége révén folyamatosan törekszik arra, hogy a hazai felsőoktatási intézmények között is kiemelkedő helyet foglaljon el a világ egyetemeinek zöld rangsorát megállapító Green Metric Ranking of World Universities listáján.

A két fél célul tűzte ki egy éghajlat-alkalmazkodási felkészültséget értékelő rendszer megalkotását, valamint egy pozitív ösztönző rendszerek kidolgozását az alkalmazkodás területén eredményeket felmutatók számára. Elmaradhatatlan továbbá a témában közös tájékoztató programok indítása a miskolci régióban, a környékbeli önkormányzatok és gazdálkodó szervezetek bevonásával.

A fenntartható jövő kapcsán a megállapodás egyik legfontosabb célkitűzése az éghajlat változáshoz való alkalmazkodás elméleti és gyakorlati módszereinek megjelenítése az oktatásban. Az együttműködő felek az országban elsőként közösen előkészítik az éghajlat-alkalmazkodási szakemberképzés feltételeit, valamint képzési tematikáját. Az első végzősök várhatóan 2026-2027-ben állhatnak majd munkába, hogy támogassák az intézmények és vállalatok napi működését.

 

 Az eseményen készült fotók:

A videót és a fotókat a Beiskolázási Központ készítette.

Az eseményhez kapcsolódó sajtóközlemény ITT olvasható.