Innovatív Startup Program indult el a Miskolci Egyetemen

2021. február 2.

2020 szeptemberétől indult el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) szervezésében Magyarország első felsőoktatási szintű e-learning startup kurzusa, a Hungarian Startup University Program (HSUP), amelyhez a Miskolci Egyetem is csatlakozott. 

A képzésen a képzési iránytól függetlenül vehettek részt azok a hallgatók, akik érdeklődnek az innováció, a startupok iránt és megismerni kívánják ezt a sajátos, sokszínű és rendkívül érdekes világot. A képzés két féléves, ahol az első félév sikeres lezárását követően a kreditpontok mellett a jó innovatív ötletek megvalósítása érdekében ösztöndíjban is részesülhetnek a hallgatók. Az első félévben az innovatív gondolkodásmód és a stratup világ megismerése kerül a fókuszba, míg a második félévben a vállalkozások indításával, építésével kapcsolatos gyakorlati tudás sajátítható el. A tanuláshoz szükséges webes applikációt laptopról, mobiltelefonról, vagy bármilyen más eszközről is lehet használni. A hallgatók a tananyag megismerése során írott anyagok, videók, és podcastok segítségével ismerhetik meg a témaköröket teljesen online formában.

A Miskolci Egyetem az elsők között csatlakozott az NKFIH által kialakított rendszerhez, lehetővé téve hallgatói számára a tantárgy felvételét. Első lépésben a Műszaki Anyagtudományi Kar, valamint a Gépészmérnöki- és Informatikai Kar hallgatói sajátíthatták el ebben a rendszerben az ismereteket. Az első félévet összesen 31 fő hallgató végezte el sikeresen. A félév lezárásaként ötleteikből ún. one-pagereket kellett összeállítaniuk, amelyet szakértői bíráló bizottság értékelt, és választotta ki azt a négy ötletet, amelynek továbbvitelét javasolták. Az egyéni fejlődés mellet lehetőség van a „networking” szemlélet és a csapatépítés ismereteinek elsajátítására is, hiszen a kiválasztott ötleteket öt fős csapatokban kell tovább fejleszteni, és eljuttatni az üzleti tervek fázisába. A második félvben az NKFIH 150.000 Ft/fő ösztöndíj támogatást biztosít négy hónapon keresztül a megvalósító csapattagok számára. Ehhez mind az Egyetem, mind az NKFIH gyakorlott mentorok segítségét biztosítja.

Az első félévet sikeresen teljesítők februártól beléphetnek a tárgy második részébe. Akik most elmulasztották és lemaradtak a tárgyról, azok a tantárgyat 2021 szeptemberében vehetik fel majd.