Megvannak az első végzősök egyetemünk kihelyezett képzésein

2021. március 5.

Hosszas szakmai előkészítő munka után 2017-ben indulhattak el a Miskolci Egyetem kihelyezett képzései Ózdon és Sátoraljaújhelyen. Az elindított szakokon idén januárban összesen 15 fő tehetett záróvizsgát.

A kihelyezett képzéseket a Miskolci Egyetem a közösség igénye alapján indította el a helyi gazdaság működtetéséhez szükséges szakember-utánpótlás biztosítása, a magasan képzett szakemberek helyben tartása céljából. Az elindított kihelyezett képzések célja, hogy megszűnjenek Magyarországon azok a földrajzi értelemben vett „felsőoktatás-mentes övezetek”, ahol belátható közelségben nincs jelen felsőfokú képzési kínálat, amely csökkenti az adott környéken élők esélyeit a színvonalas képzésben való részvételre. Az indítandó szakok kiválasztásánál elsődleges szempont volt a munkaerő-piaci szereplők igényeinek kielégítése, helyi, szakképzett humánerőforrás biztosítása. A térség vállalatai jelezték érdeklődésüket a duális képzés iránt, így kézenfekvő volt az anyagmérnöki és a gépészmérnöki alapképzés nappali munkarendben történő indítása.

A „FŐNIX ME” – Megújuló Egyetem felsőoktatási intézményi fejlesztések a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében című EFOP 3.4.3-16-2016-00015 pályázat hozzá tudott járulni a kihelyezett képzések finanszírozásához. A pályázat keretében számos órarenden kívüli fejlesztésre is volt lehetőség.

2021 januárjában az ózdi és sátoraljaújhelyi kihelyezett képzéseken záróvizsgát tevők megoszlása az alábbiak szerint alakult:

A 2017-ben az Egészségügyi Karon indított egészségügyi gondozás és prevenció alapszakon, védőnő szakirányon az első hallgatók 2021 nyarán szerezhetnek diplomát.

Gratulálunk frissen végzett hallgatóinknak!