Egyetemünk is részt vesz a Nemzetközi Roma Napról történő online megemlékezésben

2021. április 8.

Április 8. a Nemzetközi Roma Nap a roma kultúra ünnepe, mely felhívja a figyelmet a romák társadalmi helyzetére is. Az ünnepet hivatalosan 1990-ben, a lengyelországi Serockban, a Nemzetközi Roma Unió (IRU) 4. Roma Világkongresszusán alapították a roma képviselők első nagy nemzetközi találkozójának emlékére, mely 1971. április 7-e és április 12-e közt zajlott Chelsfieldben, az Egyesült Királyság fővárosa, London közelében.

Az Episztémé Egyesület megkeresésre, illetve a Bölcsészettudományi Kar Antropológiai és Filozófiai Tudományok Intézete kezdeményezésére a Miskolci Egyetem is csatlakozott az eseményről történő online megemlékezéshez. Az online megemlékezésre egy rövid kisfilm készült, amelyben a köszöntőt követően 6 olyan vers hangozik el, amelyek olyan kimagasló, magukat romának/cigánynak valló költők tollából születtek, akik a magyar kultúra elismert alkotói voltak. Az Episztémé Egyesület egy-egy vers elmondására a miskolci kulturális élet meghatározó intézményeit kérte fel: a  Miskolci Nemzeti Színházat, a Miskolci Kulturális Központot, a Miskolci Herman Ottó Múzeumot, a Miskolci Megyei Könyvtárat, a Miskolci Csodamalom Bábszínházat és a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar Antropológiai és Filozófiai Tudományok Intézetét.

A kisfilmet 2021. április 8-án az összes részt vevő intézmény azonos időpontban teszi közzé a honlapján és/vagy a közösségi oldalán.

A Nemzetközi Roma Napról megemlékező kisfilm:

Az eseményről készült sajtóanyag ITT olvasható.