Tankalvázra szerelt vadászgép-hajtóművekkel fújták el a tüzet a Miskolci Egyetemen végzett olajmérnökök Kuvaitban

2021. április 12.

Big Wind-nek nevezték el azt a furcsa járművet, amely csaknem egy tucat lángoló olajkutat oltott el Kuvaitban. A bravúros tettet végrehajtó csapat tagjai közül többen is egyetemünk jogelődjében, a Nehézipari Műszaki Egyetemen szereztek diplomát. A 30 évvel ezelőtti eseményekre az Index emlékezett.

1991-ben a Kuvaitot megszálló iraki diktátor, Szaddám Huszein parancsára gyújtották fel az öbölparti olajtermelő ország csaknem 800 üzemelő olajkútját. A nemzetközi környezeti katasztrófával fenyegető helyzet megoldására több csapat érkezett a világ minden tájáról, köztük a Hungarian Blowout Specialist (HBS) csapata is, amely a Kőolajkutató Vállalat és a Rotary Fúrási Vállalat szakembereiből állt, akik közül többen egyetemünk jogelődjében végeztek. A csapat magával vitte az általuk frissen kifejlesztett Big Wind-et is, amely tulajdonképpen egy T–34-es tank alvázából és az arra szerelt két darab MiG–21-es hajtóműből állt.

A kiutazás közben fellépett nehézségekről és az égő olajkutak oltása közben átélt eseményekről az Index cikkében lehet bővebben olvasni ITT.

Fotók: index.hu