Egyetemünkön a 35. OTDK Humán Tudományi Szekciója

2021. április 14.

Márciusban kezdődött a hazai felsőoktatás idei legnagyobb hallgatói tudományos seregszemléje, a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia, melynek Humán Tudományi Szekcióját ezen a héten a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara rendezi. A COVID-helyzetre tekintettel idén online formában tartják meg a nagyszabású diákkonferenciát.

A fiatal tudósjelöltek számára 16 nagy tudományterületi szekcióban bemutatkozási lehetőséget kínáló, és 2018-ban Magyar Örökség Díjjal elismert OTDK idei programjain több mint 5000 tehetséges hallgató prezentálhatja pályamunkáját szakértő zsűrik előtt. Az idén 70 éves tudományos diákköri mozgalom történetében először online formában zajlik az esemény, ami komoly kihívást jelentett szervezőknek és résztvevőknek egyaránt.

Az OTDK Humán Tudományi Szekciójának rendezési jogát – fennállása óta immár másodjára – a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara nyerte el. A házigazda egyetemet 14 bölcsészhallgató képviseli a konferencián. A magyarországi egyetemek és főiskolák legkiválóbb diákjai mellett a résztvevők között találunk határon túli felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatókat és kiemelkedő eredményeket elérő középiskolai tanulókat is. A rendezők több mint 400 diáktudós részvételére számítanak, a pályamunkák bemutatása pedig 43 tagozatban zajlik majd. Mindemellett a Roska Tamás Tudományos Előadás keretében egy fiatal kutató, Dr. Szemethy Tamás is színesíti az előadók palettáját, aki kimagasló tudományos eredményeinek bemutatásával népszerűsíti a kutatói életpályát.

Az OTDK-n való részvétel lehetőség az egyetemisták és főiskolások számára a bemutatkozásra és a kapcsolatépítésre. Ez az egyetlen alkalom, amikor különböző felsőoktatási intézményekben tanuló, hasonló érdeklődésű, kiváló eredményeket elért fiatalok szervezett keretek között találkoznak egymással, és elismert szakemberek közreműködésével ismerik illetve vitatják meg egymás munkáját. Az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke, Prof. Dr. Szendrő Péter hangsúlyozta: „a rendezvénysorozat a tehetségek bemutatkozása mellett kiváló lehetőséget kínál a következő tudósnemzedék tagjai közötti párbeszéd, több évtizedes szakmai együttműködés vagy akár barátság kialakulására is. Így volt ez az elmúlt több mint hatvan évben, és a rendhagyó körülmények ellenére nem lesz másként 2021-ben, a 35. OTDK-n sem.”

 

Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektorának köszöntője

 

 

35. OTDK Humán Tudományi Szekciója - Ünnepélyes megnyitó

 

35. OTDK Humán Tudományi Szekciója - Ünnepélyes zárórendezvény és eredményhirdetés