Már elérhető a Műszaki Innovációs Kompetenciatár

2021. április 21.

A Miskolci Egyetem nemcsak oktatási központ és a térség legmeghatározóbb felsőoktatási intézménye, hanem olyan szellemi bázis is, ahol rengeteg kutatás-fejlesztés zajlik. Ezek gyakorlati hasznosítása pedig egyre fontosabb. Az intézmény szolgáltatói funkcióját egy új módszerrel igyekeznek még ismertebbé tenni. Erről István Zsolt, az egyetem Technológia- és Tudástranszfer Igazgatója beszélt.

Azt halljuk, hogy elkészült, de pontosan mi az a kompetenciatár?

I. Zs.: Hosszú előkészítő munka előzte meg, de végre elkészültünk egy jelentős részével. A kompetenciatárba olyan könnyen átlátható anyagokat gyűjtöttünk össze, amelyek a műszaki karok innovációs szolgáltatási portfólióját mutatják be négy nagy témakörben. Ezek pedig: 1) fenntartható természeti erőforrás gazdálkodás, 2) digitális technológiák és logisztika 4.0, 3) korszerű anyagok és technológiák, valamint 4) innovatív gépészet. Természetesen dolgozunk tovább, hiszen valamennyi kar esetében elkészülnek majd ezek a fontos információkat tartalmazó anyagok.

Hogyan kell ezt elképzelnünk? Hogyan néznek ki?

I. Zs.: Egy-egy oldal minden egyes témában. Egységes megjelenésben ismertetik a konkrét műszaki kompetencia tárgykörét, valamint az azokkal kapcsolatos szolgáltatásokat. Aki ránéz, azonnal látja, hogy a konkrét műszaki kérdéssel kapcsolatban mit tudunk kínálni, milyen technológiákat alkalmazunk, milyen referenciákkal rendelkezünk, milyen eszközeink, laborjaink vannak. Jelen pillanatban 74 ilyen oldalunk van, de ahogy mondtam, még nem vagyunk teljesen készen.

Csak papíron?

I. Zs.: Nem. Természetesen úgy is, de a központi honlapunkon (www.uni-miskolc.hu/kompetenciak) kereshető formában is megtalálják az érdeklődők az anyagok digitális verzióját is. Mi, az egyetem Tudástranszfer Központjában pedig segítünk, hogy összekössük a vállalkozókat és cégeket az adott téma szakértőivel.

Akkor ez egy tudáselosztó központ?

I. Zs.: Így van. Segíteni akarunk azoknak a vállalatoknak, kis- és közepes vállalkozásoknak, amelyek eddig nem létsítettek velünk kapcsolatot, és nem azért, mert nem akartak, hanem mert nem tudták, hogy mennyi szolgáltatással tudunk segíteni az üzleti életnek. Az oktatáson túl ez is missziója az egyetemnek.

Csak cégeknek?

I. Zs.: Nem. Bárkinek, aki megfizeti. Ami nagy előnye ennek az új formátumnak, hogy rugalmasan kezelhető, bővíthető és egy adott iparág számára pár perc alatt összeszedhető minden lényeges információ, amit tudni kell vagy tudni érdemes az adott témakörben. Hisszük, hogy hasznos és népszerű lesz.