A humán erőforrás fejlesztésére szerződött a Magyar Klaszterek Szövetségével az egyetem

2021. május 19.

Az Észak-magyarországi régió gazdasági versenyképességének javítása, a régión belüli területi, társadalmi és gazdasági különbségek csökkentése érdekében kíván a jövőben együttműködni a Magyar Klaszterek Szövetségével (MKSz) a Miskolci Egyetem.

A lakosság és az aktív munkaerő képzettségének növelésével, a tradicionális szakképzettséggel rendelkező munkaerő átképzésével az egyetem hozzá tud járulni ahhoz, hogy a régió - és annak legnagyobb városa, Miskolc - megújuljon és átstrukturálódjon, ami a régió lehetőségeinek bővülését is eredményezni fogja. Ezt a célt tartja szem előtt a Magyar Klaszterek Szövetsége is, amikor a munkaerő elvándorlását a régión belüli munkahely-teremtéssel igyekszik csökkenteni, és azon munkálkodik, hogy a helyi erőforrásokat, együttműködéseket kihasználva a gazdaság versenyképességét javítsa, a turizmus jövedelemtermelő képességét fokozza, ezáltal is hozzájárulva vonzó gazdasági környezet kialakításához és a társadalmi kohézió erősítéséhez.

Mindkét fél kiemelt jelentőségűnek tartja, hogy a jövőben erősödjön a régió kutatási és technológiai szerepe, fejlődjön a kutatási és oktatási humán-infrastruktúra, bővüljön a képzési kínálat, versenyképesebbé váljanak a régióban működő vállalkozások, és jobban ki tudják használni az innovációs lehetőségeket.

Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora az eseményen hangsúlyozta, hogy az általa vezetett intézmény egyik fontos célja, hogy élhetőbb környezetet teremtsen az itt élőknek, ám az egyetem csak partnerekkel együttműködve tud hozzájárulni a régió fejlesztéséhez. Már egy ideje ilyen együttműködő partnere az egyetemnek a Magyar Klaszterek Szövetsége, és ezt az együttműködést emelik most magasabb szintre a megállapodás aláírásával.

Varga Tamás, a Magyar Klaszterek Szövetsége elnöke elmondta, hogy a szövetségnek főleg nagyobb vállalatok alkotják a tagságát, ezért fontosnak tartják, hogy a kis- és középvállalatok felé nyissanak, és egyre több őstermelőt, kistermelőt vonjanak be a munkába. A jövőbe tekintve elárulta, hogy az egyetemi szellemi bázisra alapozva Logisztikai Disztribúciós Központ kialakításán dolgoznak, amelynek segítségével terveik szerint olyan EU-n kívüli területekre is ki tudnak majd tekinteni, melyekkel hazánknak bilaterális kapcsolatai vannak.

Prof. Dr. Illés Béla, a Logisztikai Intézet egyetemi tanára, egyben a MKSz tiszteletbeli elnöke szerint nem csak a robotok jelentik az Ipar 4.0-át, és egyetértett a szövetség elnökével, hogy a mezőgazdaság kiemelt terület lesz a jövőben - logisztikai szempontból is. Elmondta, először az országban a Miskolci Egyetemen volt logisztikai oktatás, és Miskolc lesz a vezetője a létrejövő Logisztikai Kompetenciahálózatnak is.

Az eseményen készült videó:

 

 

Az eseményen készült fotók:

A videót és a fotókat a Beiskolázási Központ készítette.