Új anyag született a Miskolci Egyetemen

2021. május 20.

Közös munka, barátság, közös kávézás - és egy csipetnyi kreativitás! Csak ennyi kell ahhoz, hogy új anyag szülessen a Miskolci Egyetemen: a műanyaggal kevert kávézacc. Két fiatal mérnök hölgy találkozása, közös ötlete oldja meg a kávézacc újrahasznosítását. Az általuk kidolgozott technológiával egyedi tárgyakat, akár divatos lámpabúrát is lehet készíteni 3D technológiával. 

Borsodi Eszter és Tamási Kinga, a két miskolci anyagmérnök a Miskolci Egyetemen ismerkedett meg egymással. Több publikációjuk is megjelent már közösen a másodlagos nyersanyagok műanyagipari felhasználásával kapcsolatban. A „Neked szemét, nekünk kincs!” elvet követve vallják, hogy nincs jó vagy rossz anyag, felsőbb vagy alsóbbrendű, csupán a szemléletünkön kell csiszolni.

A kávézacc felhasználásának ötlete – talán nem meglepő – kávézás közben született, amikor megfigyelték, hogy milyen sok zaccot dobnak ki az éttermekben. Azt sokan tudják pedig, hogy ennek az anyagnak számos jótékony hatása van, elég, ha csak a lefolyókra gondolunk a konyhában, ahol néha nem árt vízzel kevert zaccot leengedni, ez ugyanis segíti a csövek tisztítását. Ennek ellenére mégis a szeméttárolóban landol, mert nem tulajdonítanak neki különösebb figyelmet.

Bővebb információ a sajtóközleményben ITT.