Hatékonyabban, eredményesebben, szervezettebben – ezek az egyetem vezetésének legfőbb céljai

2021. május 26.

A járványhelyzet miatt az elmúlt napokban valamennyi kar oktatói és dolgozói előtt ismertette az egyetem rektora, Prof. Dr. Horváth Zita, hogy mi történt az elmúlt hónapokban és milyen kihívások előtt áll az intézmény. A legfontosabb pontok röviden.

A rektor a többi között beszámolt arról, hogyan változott az egyetem működése a modellváltás bevezetése óta, milyen feladatokkal foglalkozik az új fenntartó, az Universitas Miskolciensis Alapítvány, és milyen operatív feladatai vannak az egyetem vezetésének. Tájékoztatást adott azokról az eseményekről, feladatokról, eredményekről, amelyek 2020. augusztus 1-je óta történtek a Miskolci Egyetem életében.

A Rektorátus az az operatív irányító testület, amely heti rendszerességgel ülésezik, így hatékonyabb a döntéshozatali eljárás, az egyetem legfőbb döntéshozatali szerve azonban továbbra is a Szenátus. A dékánok a karok szakmai irányítása mellett új feladatokat kaptak egyes részterületeken. Horváth Zita beszámolt arról is, hogy új képzések indulnak majd ősztől, és arról is, hogy 2019-ben az egyetem fenntartásába került a miskolci Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola, amely 2020. augusztus 1-jétől az új szakképzési törvény értelmében technikum lett. Ezzel a változással új lehetőségek nyílnak az együttműködés és a beiskolázás területén.

Számos együttműködési megállapodást kötöttünk, amelyek mindegyike azt a célt szolgálja, hogy a Miskolci Egyetem be tudja tölteni regionális tudásközpont szerepét.

A korábban PPP konstrukcióban működő Uni-Hotel immár egyetemi tulajdonban van a működtetéssel együtt, ami több mint 300 millió forintos megtakarítást jelent évente.

A rektor ismertette a közeljövőben induló fejlesztéseket: így az egyetemi könyvtár felújítását és a Magyar Nemzeti Levéltár Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltárának az Egyetemváros területére költözését, az így létrejövő Adatelemző Központot, továbbá a már tervezési fázison átesett Tudományos és Innovációs Park beruházását. Az egyetem több pályázatot is elnyert 2020. augusztus 1-je óta, emellett vannak olyanok, amelyekről később döntenek ugyan, de mindegyik lehetséges projekt az intézmény szakmai és infrastrukturális megújulását szolgálná.

Fontos cél, hogy minél jobb pozícióba kerüljön az egyetem nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi rangsorokban is. Elkészült az egyetem Intézményfejlesztési Terve, ehhez kapcsolódóan készülnek a horizontális stratégiák, köztük a nemzetköziesítési stratégia is.

A rektor beszámolt arról is, hogy az egyetem az ún. „harmadik misszió” keretében tavaly decemberben indította első karitatív akcióját, amellyel az abaúji térséget célozta meg, és segítette adományokkal az ott élőket. Mindemellett a koronavírus járvány megfékezése érdekében 2020 őszén intézményünk egy lélegeztetőgépet adományozott a B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház részére. Az egyetem vezetésének eltökélt szándéka, hogy lehetőségéhez mérten aktívabb legyen a társadalmi felelősségvállalás terén.

Horváth Zita köszönetét fejezte ki minden dolgozónak és oktatónak, akik az elmúlt évben mindent megtettek azért, hogy a járványhelyzet miatti korlátozások ellenére fennakadás nélkül haladjon az oktatói és a kutatói munka.