Elkerülhetetlen lesz a védettségi igazolvány

2021. szeptember 1.

Közzétette az Innovációs és Technológiai Minisztérium legfrissebb ágazati ajánlását, amely részletes járványügyi útmutatót ad a felsőoktatási intézményeknek a tanévkezdéshez. A dokumentum legfontosabb üzenete: akinek nincs védettségi igazolványa, sok mindenből kizárja magát.

A világjárvány rengeteg nehézséget okozott és még messze nincs vége. A tudomány fellegváraiban, így az egyetemeken magától értetődően hinnie, de leginkább tudnia kellene mindenkinek azt, hogy a kutatók mindent megtesznek a betegség megelőzése, terjedése és leküzdése érdekében.

Ennek legfontosabb eleme jelen pillanatban a védőoltás. Éppen ezért felhívjuk valamennyi egyetemi hallgató, oktató, kutató, dolgozó figyelmét ennek szükségszerűségére.

Annál is inkább, mert egyre több olyan rendelkezés születik, amely a védettségi igazolvány meglétéhez köt belépést intézményekbe, rendezvényeken való részvételt. Aki nem oltatja be magát, nemcsak veszélyezteti saját és mások testi épségét, de ráadásul önmagát is korlátozza.

Fontos hangsúlyozni, hogy már nemcsak a magyar állampolgárok, hanem a külföldi diákok is hozzájuthatnak a védőoltáshoz.

Természetesen mindenki dönthet úgy, hogy ezen túl maszkkal is védekezik, ami jelen pillanatban nem kötelező, de magától értetődően nem is tiltható.

Az egyetemen minden bejáratnál, a menzán és egyéb helyeken továbbra is van kézfertőtlenítő, amelynek használatát ugyancsak javasolni tudjuk.

Fontos a rendszeres szellőztetés nemcsak a tantermekben, hanem a kollégiumi szobákban is.

Aki akárcsak kicsit is rosszul érzi magát, azt arra kérjük, azonnal menjen orvoshoz. A cél az, hogy mielőbb magunk mögött tudjuk a járványt, ezért pedig mindenkinek tennie kell.

Kevés aktuálisabb egyetemi köszöntés létezik mostanság, mint az Egészségtudományi Karé: Egészséget a Világnak!