Mostantól bárki, bármikor ellenőrizheti a szállópor szennyezettségi adatokat Miskolcon

2021. szeptember 3.

A Miskolci Egyetem és Miskolc Önkormányzatának szakemberei több mint kétéves közös kutató-fejlesztő munkájának eredményeképp készült el a mérőegység-hálózat és a pmmonitoring.hu honlap.

Dr. Szenzor, a rendszer kabalafigurája mutatta be a weboldal működését. A most kialakított mérőhálózat fő célja, hogy nagy felbontású, naprakész adatok legyenek Miskolc levegőminőségéről és ezek az információk egyszerű, praktikus, közérthető formában mindenki számára hozzáférhetővé váljanak. Ezért a pmmonitoring.hu honlap nemcsak az adatokat mutatja be térképen, hanem egészségügyi tanácsokkal, további hasznos tudnivalókkal is szolgál a levegőminőség javítása érdekében.

A rendszer működésének eredményeként nemcsak az érdeklődők tájékozódhatnak környezetük aktuális légszennyezettségi állapotáról, hanem beazonosíthatók lesznek a nem regisztrált szennyezőanyag-források, a levegőminőség javítása érdekében beavatkozást igénylő „levegőminőségi gócpontok”. Az adatok feldolgozása segít Miskolc levegőminőségi folyamatainak megismerésében, ezáltal a szennyezettség csökkentéséhez szükséges feladatok meghatározásában.

 

 

A mérőegységek telepítését több mint kétéves előkészítő munka előzte meg. A mérőegység tesztelése során egy éven keresztül végeztek összehasonlító méréseket az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat akkreditált monitorállomásainak műszereivel. A hardveres és szoftveres fejlesztések segítségével a szenzorok kritikus időjárási körülmények között is megfelelő adatot tudnak szolgáltatni.

A légszennyezettség nemcsak Miskolcon és Magyarországon, hanem az egész világon az egyik vezető környezeti és egészségügyi probléma amint azt az Európai Környezetvédelmi Ügynökség is megállapította. 2016-ban mintegy 400.000 európai ember korai halálában játszott közre a légyszennyezettség. Sajnos a Sajó-völgye – és benne Miskolc – Európa egyik legszennyezettebb levegőjű területei közé tartozik, különösen a fűtési időszakban.

A HungAIRy végső célja Magyarország 8 legérintettebb régiójában, 10 nagyváros közreműködésével a levegőminőség javítása. Ezt a többi között emissziós adatbázisok fejlesztésével, átfogó szemléletformáló, tájékoztató tevékenységgel és egy országos szakértői, tanácsadói hálózat (ún. Ökomenedzser Hálózat) felállításával valósítja meg.

További információ: https://miskolc.pmmonitoring.hu/gyik

 

Az eseményhez kapcsolódó sajtóközlemény ITT olvasható.