Ha szeretnél hasznos lenni, tanulj a civil szervezetekről! Itt a lehetőség!

2021. szeptember 17.

A tavalyi sikeres kurzus után újra elindul „A civil szervezetek szerepe és lehetőségei Magyarországon. Miért érdemes fiatalon is civil közösségekben tevékenykedni?” című szeminárium a 2021/2022. tanév őszi szemeszterében.

Az előző tanévben pilot projektként meghirdetett tantárgyat a Miskolci Egyetem a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárságával közösen indította el, azzal a céllal, hogy a témával utat nyissanak a fiatalok és így a felsőoktatási intézmények felé. Az órákat látogató hallgatókat szeretnék megismertetni a civil szervezetekkel, a civilséggel, és fel kívánják hívni a figyelmüket a civil szervezetek tevékenységének fontosságára. Tevékenységük hiánypótló, sokszor terhet vesznek le az állam vagy az önkormányzatok válláról, és helyben nagy segítséget tudnak nyújtani a tevékenységükkel, munkájukkal.

 

 

A szemináriumi órák keretében az egyetemi előadókon kívül minden alkalomra vendégeket is meghívnak, akik egyrészt az állami, kormányzati szférából (államtitkárok, helyettes államtitkárok), másrészt civil szervezetek részéről (elnökök, szakmai vezetők) érkeznek majd. A tematika a tavalyi év tapasztalatai alapján kibővült. Az előadásokon az alábbi témákat fogják feldolgozni: civil szervezetek létrehozása, gazdálkodása, civilek, mint munkaadók, önkéntesség, adományozás, család, oktatás, kultúra, hagyományőrzés, környezetvédelem, jogvédelem, határon túli kapcsolatok, vagy a civilség nemzeti identitásmegőrző karaktere.

A szeminárium nyitott a Miskolci Egyetem valamennyi hallgatója előtt, cél, hogy a civil szférát lehetőség szerint minél jobban megismerjék és adott esetben kedvet is kapjanak a hallgatók arra, hogy ők maguk is valamilyen társadalmi hasznot nyújtó szervezetet alapítsanak, vagy csatlakozzanak ilyenhez, esetleg majd munkát vállaljanak egyesületekben, alapítványokban. Az órák október közepén indulnak, amelyekre október 12-ig lehet jelentkezni.

 

Fotó: Végh Csaba