Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztünk (VIDEÓ)

2014. október 23.

Egyetemünkön idén október 22-én tartottuk az ’56-os eseményekre emlékező ünnepi rendezvényünket.

Az ünnepségen készült videó:

Az ünnepséget az I. számú előadóban rendeztük, ott, ahol 1956. október 22-én a Diákparlament tartotta alakuló nagygyűlését, s ahonnan a forradalom elindult Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Idén is sokan jöttek el az egykori diákok közül, akik ’56-ban a Nehézipari Műszaki Egyetem hallgatóiként itt élték át a forradalmat. Voltak, akik külföldről tértek haza erre az alkalomra, hogy találkozhassanak a régi diáktársakkal, és együtt emlékezzenek vissza azokra a felejthetetlen napokra, amikor Magyarország újra a világtörténelem színpadára lépett. 

A megemlékezésen Prof. Dr. Torma András rektor mondott ünnepi köszöntőt. Intézményünk rektora beszédében úgy fogalmazott, ’56 szellemiségét ünnepeljük, melyet az egész világ csodált akkor.

– Egymás mellett, nemzeti egységben állt az ország valamennyi polgára, akik a szabadságba és emberi méltóságba vetett hitükről tettek tanúbizonyságot a világ előtt. Tömegből pillanatok alatt közösségé váltak, ez megérteti velünk ’56 lényegét – mondta Prof. Dr. Torma András. Egyetemünk rektora arról is szólt, hogy négyezernél is több ember esett el a harcok során, 25 ezren sebesültek meg, 200 ezren hagyták el Magyarországot, 16 ezret börtönbe vetettek, háromszázat pedig kivégeztek...

Ezt követően Csorba István okleveles kohómérnök, az ’56-os Megyei Munkástanács vezetőségi tagja emlékezett vissza az októberi eseményekre, majd az egykori diákok közül idén az USA-ban élő Gáti Szabolcs idézte fel a régi diákévek emlékeit, az októberi forradalmi történéseket, azt, hogy az egyetem hallgatói hogyan élték meg azokat a hősi napokat.

Dornbach Gyula, az akkori Diákparlament egyik vezetője megemlékezett a 2013-ban elhunyt egykori diáktársról, Michala Ferencről, majd a Miskolci Egyetem hallgatói nevében Debreczeni Dániel, a Dudujkavölgyi Rókák Baráti Társaságának elnöke beszélt arról, hogy neki, s egyben a mai fiatalságnak is milyen sokat jelent ’56 szelleme.

Az ünnepi műsorban a Miskolci Egyetem hallgatói közül Rostás Édua és Ferencsik Marcell tolmácsolásában Wass Albert, Dsida Jenő és Ernesto Pinto verseinek részleteit hallhattuk, majd Bárdos Zsuzsanna énekelte Jenei Szilveszter „Ruszki Iván” című szerzeményét a Szinvavölgyi Néptáncegyüttes tagjai, Fazekas Orsolya, Matiscsák Eszter, Sztojkó Dániel és Telihay Kitti kíséretében. Az ünnepi műsor az East együttes „1956” című számával zárult, amelyet Bodai Richárd és Petró Dalma előadásában hallhattunk.

Köszönjük valamennyi szereplőnek az ünnepi műsort, külön köszönjük Györgyi Anna Jászai Mari-díjas színésznőnek, hogy elvállalta a korabeli visszaemlékezések felolvasását, amelyet a Miskolci Nemzeti Színházban rögzítettünk.

Az ünnepséget koszorúzások követték. Elsőként az I. sz. előadóban lévő emléktáblát koszorúzták meg a megemlékezők, majd az előadó előterében található Szalay-dombormű koszorúzása következett. Innen sétáltunk át az I. sz. kollégiumhoz, ahol az ’56-os események egyetemi áldozatainak, Kiss Gábornak, Kölber Gábornak és Molnár Kálmánnak az emléktáblája található.

Délután két órakor kezdődött a Baráti Találkozó az egyetem Szenátustermében, ahol az egykori diákok gyűltek össze, hogy oldott, baráti hangulatban töltsék együtt a délutánt, és kötetlen beszélgetés keretében idézzék fel a forradalom eseményeit, a közös emlékeket, s együtt emlékezzenek azokra a diáktársakra, akik már nem lehetnek közöttük. 

A Baráti Találkozón készült fényképek: