1956 eseményeire emlékezünk – ritkán látott képek az egyetemről

2021. október 22.

A pandémia miatt idén szűk körben koszorúzással emlékeztek meg az egyetem képviselői az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményei előtt az I. előadóban. A könyvtár segítségével meg is mutatjuk a korabeli képeket intézményükről.

„Most, amikor a sorozatok korát éljük a különböző tartalomszolgáltatóknak köszönhetően, akkor lenne érdekes egy, a nemzetközi közönséghez is szóló alkotás elkészítése a kor eseményeiről” – mondta ünnepi köszöntőjében dr. M. Szűcs Péter Kommunikációs és Beiskolázási igazgató. „Sztálin halála után három évvel egy enyhülőnek mondható moszkvai befolyás, a kor viszonyai között reformnak is nevezhető magyar politikai helyzet, a melbourni olimpia eseményei, Elvis Presley magyarokat támogató nyilatkozata, a szuezi válság és még sorolhatnánk mind-mind érdekes pillanata egy olyan évnek, amely meghatározó lett itthon és a világban is” - fogalmazott.

Szendi Attila, a Könytár, Levéltár, Múzeum főigazgatója a két egyetemi áldozatra emlékezett. „Mindketten csak 19 évesek voltak. Egyikük budapesti, másikuk egy Hatvan közeli kis falu szülötte volt. Bátorságukhoz nem fér kétség. Október 23. a szabadság napja, november 4. a gyászé. Emlékeznünk most arra kell, hogy sokan voltak, akik bátran kiálltak a szabadságért, és fegyvert is fogtak érte.”

A diákok képviseletében Maksa Balázs, a HÖK-elnök vett részt a megemlékezésen.

 

A Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum gyűjteményéből származó képek válogatásunkban megmutatja az 1956 októberi és novemberi események helyszíneit, az egyetemi polgárok megmozdulásait.  A korabeli fotókon látszik, hogy még csak néhány éve épül az egyetem, a park még építési felvonulási terület, majd harckocsik és tüntetők felvonulási útja. A kollégiumokat már belakták, a fűtőmű üzemel.

Az egyes kollégium tetején géppuskával őrködik Gizur Imre, míg mások az eseményeket fényképezik, ám a képeket később nem sokan tartották meg, félve a megtorlástól. Homoki József és Udvardi Géza néhány felvételén keresztül bepillantást nyerhetünk a 65 évvel ezelőtti egyetemi történésekbe és a Petőfi téren zajló tüntetésbe.