Lezárult a „Korszerű anyagok és intelligens technológiák Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) létrehozása” projekt a Miskolci Egyetemen

2021. október 27.

A FIEK alapvető célja olyan ipari-felsőoktatási együttműködési szervezeti forma kialakítása, amely alkalmas az ipari partnerek igényeinek megfelelő K+F+I kapacitás létrehozására, versenyképes termékek és szolgáltatások fejlesztésére, termékek versenyképes gyártásának fejlesztésére.

 

Prof. Dr. Horváth Zita rektor köszöntőjében azt mondta: a FIEK létrehozása kiváló példa arra, hogy jöhet létre egy, a gazdasági fejlődés motorjaként működő innovációs központ a Miskolci Egyetemen. Számos eredmény köszönthető a projektnek – fogalmazott, példaként említve a kutatási eredményeket, publikációkat, szabadalmakat és a laborok infrastrukturális fejlesztését. Reményét fejezte ki, hogy az együttműködés továbbra is töretlen lesz a cégek és az egyetem között, és a jövőben is az intézmény területén maradnak a partnercégek.

 

 

Prof. Dr. Lukács János, a projekt vezetője három fő pontban értékelte az ötéves közös munkát. Elsőként az együttműködést hangsúlyozta a felsőoktatás és az ipar között, amelyben a fő kutatási irányokat az ipar határozta meg. Elmondta, az ipari szakemberek és az egyetemi kutatók közös munkája során számos fiatal is bekapcsolódott a projektbe. Közülük 17-en szereztek PhD fokozatot és további 10 ambiciózus munkatárs van a képzés valamelyik fázisában.

Másodikként az eredményorientáltságot emelte ki. Ismertette: a projektben végzett közös munka 30 előállított és tesztelt prototípus vagy piacra vihető termék, szolgáltatás, technológia vagy tudományos eredmény formájában öltött testet. A konzorcium vállalta, hogy a projektben végzett kutatómunkáról, annak eredményeiről legalább 108 Q1 besorolású, tehát az adott szakterület felső negyedébe tartozó folyóiratban megjelenő publikációt készítenek. Eddig 85 publikáció jelent meg, túlteljesítve a tervezéskor kigondolt „egy hónap, egy publikáció” elképzelést. A 16 iparjogvédelmi bejelentést tettek, 7 esetben pedig szabadalmi bejegyzést.

A konzorcium egyik tagja a pályázat tervezésekor és benyújtásakor a Miskolci Egyetem vezetésével a BorsodChem Zrt. volt.

S. Varga Béla, a vállalat HR és kommunikációs vezetője a közös munka néhány kézzelfogható elemét mutatta be:

Hozzátett azt is,  hogy a vállalásokat sikeresen teljesítették és nemcsak hazai, hanem nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő vizsgálati és tesztelési folyamatokhoz alkalmas laboratóriumi hátteret hoztak létre. Kiemelte, hogy a FIEK projektnek köszönhetően a Miskolci Egyetemen izocianátokra vonatkozó előképzést kapnak a vegyészmérnök hallgatók, ezzel is biztosítva a magasa színvonalú utánpótlásképzést.

SAJTÓKÖZLEMÉNY