Mozgalmasan telt a LIFE-CLIMCOOP projekt első éve

2021. október 29.

A Miskolci Egyetem szakmai vezetésével megvalósuló projekt általános célja olyan köz- és magánszféra közötti partnerség, városi és vállalati együttműködés fejlesztése, tesztelése és terjesztése, amelynek során az érdekelt felek kollektíven lépnek fel a helyi éghajlati kockázatok csökkentése érdekében, valamint lépéseket tesznek a sérülékeny városi és vállalati területek közös klímaalkalmazkodásának erősítése céljából.

 

Kazincbarcika Város Önkormányzata és a BorsodChem Zrt. fő koordinációs testületként 2020 őszén létrehozta a Klíma Platformot, amely demonstrálja más követő partnerek és érdekeltek részére, miként működhet együtt város, ipari vállalat és helyi közösség a klímaalkalmazkodás jegyében.

A projekt természetes vízmegtartó megoldást valósít meg a hirtelen lezúduló csapadék és hordalék visszatartása érdekében a Tardona-patak vízgyűjtő területén. Ilyen például egy leendő rönkgát megépítése. A kis vízfolyások feltérképezése és a természetes vízvisszatartási intézkedések lehetséges helyeinek meghatározása megtörtént.

A projekt keretében létrejön egy prototípus, amelynek célja, hogy hatékony megoldást hozzon létre a különböző forrásokból származó úgynevezett szürkevíz, vagyis az iparban már felhasznált víz újrahasznosítására és ezzel a vízigény csökkentésére.

A prototípus bemutatja, hogy a BorsodChem Zrt. technológiai megoldása hogyan tudja segíteni Kazincbarcika város klímaalkalmazkodását, miközben csökkenti a vállalat vízkockázatát is. A prototípus szürkevízből nyers vizet állít elő, ami ipari vízként vagy zöldfelületek öntözésére egyaránt használható.

A prototípus kapcsán elkészült a megvalósíthatósági tanulmány és közös hasznosítási lehetőségeket tartalmazó terv is.

 

 

A projekt az Európai Unió LIFE program és a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. támogatásával valósul meg.