Egyetemünkön jártak az univerzum hercegei

2021. november 4.

Magyarország ad otthont a Nemzetközi Űrhajós Szövetség 33. kongresszusának, amelynek keretében öt asztronauta látogatott intézményünkbe. A szakmai program mellett közönségtalálkozón is részt vettek.

Több száz diák volt kíváncsi az űrhajósok tapasztalataira, amivel kapcsolatban a Díszaulában megrendezett pódiumbeszélgetésen kérdezhették őket. A Prof. Dr. Kaptay György, a Fémtani Képlékenyalakítási és Nanotechnológiai Intézet vezetője moderálta beszélgetésen a többi között kiderült, mit kell tennie annak, aki asztronauta akar lenni, hogyan készítették fel őket, hogyan esznek és isznak az űrállomáson és hogyan fogadták a hírt, hogy kiválasztották őket, és milyen érzés, amikor több tonna robbanóanyag fölött ülve elindul az űrhajó.

Délelőtt Prof. Dr. Horváth Zita rektor köszöntötte a vendégeket. Beszédében hangsúlyozta, a Miskolci Egyetem egyre komolyabb szerepet tölt be az űrkutatásban, amely komoly lehetőséget jelent a jövő nemzedékének is, hiszen ez a tudományág már nemcsak arra kíváncsi, hogy hol van még élet a Földön kívül, hanem arra is tanít, hogy mit kell tudnunk magunkról. A válaszok egy része a bolygón túli perspektívából érkezik.

Veres Pál polgármester, az egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumának tagja ugyancsak méltatta azokat, akik már megjárták a világűrt és Miskolcot választották a nemzetközi esemény vidéki helyszíneként.

Az asztronauták rangidős vezetője, Jeffrey Allan Hoffman elmondta: ő nem először jár sem Magyarországon, sem Miskolcon. Mindig is szívesen látogatott hazánkba. Az űrkutatással kapcsolatban pedig arról beszélt, hogy bár egykor komoly politikai verseny volt az űr meghódítása a szovjetek és az amerikaiak között, mára közös kutatások jellemzik ezt a tudományágat. Annál is inkább, hiszen bolygónk megmentése olyan feladat, amelyben mindenkinek részt kell vállalnia. A környezetvédelem fontosságának felismerését az űrkutatás fejlődése generálja.

Rajta kívül intézményünkbe látogatott Arne Christer Foglesang svéd, John Daniel Olivas, Michael Baker amerikai, valamint Szalizman Sakirovics Sapirov orosz űrhajós is.