Terplán Zénó emlékezete

2021. november 5.

A Miskolci Egyetem Gép- és Terméktervezési Intézete, a Gépipari Tudományos Egyesület Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Géptervező Szakosztálya és az MTA Miskolci Területi Bizottsága szervezte a Géptervezők és Termékfejlesztők XXXVII. Szemináriumát, amelyen megemlékeztek az 1921-ben született Széchenyi-díjas gépészmérnökre.

Az 1949-ben alapított, akkori nevén Nehézipari Műszaki Egyetem gépelemek tanszékének alapító vezetője volt, később Miskolc díszpolgára, és több külföldi egyetem tiszteletbeli és díszdoktora lett. Karrierje mai mércével nézve is tiszteletre méltó: 28 évesen lett tanszékvezető, 31 évesen pedig professzor.

Fontosnak tartotta munkatársai tudományos karrierjét is. Vezetése alatt 22 kollégája szerezte meg egyetemi doktori címet, nyolcan pedig a kandidátusi fokozatot. Nevét tudományos cikkei és könyvei tették nemzetközileg is ismertté, főleg a fogaskerék-bolygóművekkel foglalkozó magyar és idegen nyelvű szakkönyvek, amelyeket gyakran tanszéki kollégáival közösen írt.

„Terplán Zénó azon professzorok egyike volt, akinek a Miskolci Egyetem hazai és nemzetközi felsőoktatási térképre helyezését is köszönhetjük – hangsúlyozta Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora beszédében, aki azt is felidézte: bár ő maga bölcsészként tanult az intézményben, már az első években megismerkedett a professzor nevével, hírével. Sokan emlékeznek arra, hogy egyszerre két kézzel tudott rajzolni a táblán.

 

Varga Judit igazságügyi miniszter, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány elnöke azt idézte fel, hogy bár az egyetem alakulásának első éveiben sok problémával küzdött, hiszen a gépészmérnöki kar teljesen újonnan alakult, ennek ellenére Terplán Zénó elhivatottsága és szakmai hozzáállása átlendítette az intézményt a kezdeti nehézségeken

Beszélt arról is, hogy manapság a legnagyobb kihívás az oktatás megújítása, versenyképessé tétele és az alkalmazott kutatási eredmények a régió piaci szereplői által való hasznosítása. Ebben Miskolcnak vezetőszerepet kell játszania - fogalmazott.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter arra emlékezett: fiatalabb korában a miskolci számított "a gépészmérnöki egyetemnek". Részben azért is, mert az itt tanító Terplán Zénó olyan iskolát teremtett, amely a ma napig tiszteletet érdemel. A Miskolci Egyetem az első között csatlakozott 2014-ben bevezetett a duális képzési rendszerhez, amely rendkívül fontos a gyakorlati tudás megszerzése szempontjából – emelte ki ünnepi beszédében. Azt is elmondta: az egyetem finanszírozása stabil és biztos lábakon áll.

A köszöntők után több előadás is elhangzott az ünnepségen Terplán Zénóra emlékezve, majd Horváth Zita rektor és Siménfalvi Zoltán, a Gépészmérnöki és Informatikai kar dékánja közösen nyitotta meg a régi aulában a professzor munkásságát felidéző kiállítást, amely november 21-ig látható.