Együttműködési megállapodás a Nitrokémia Zrt. és a Miskolci Egyetem között

2021. november 8.

Hallgatóknak háttértámogatás TDK vagy szakdolgozat íráshoz, leendő duális képzés, közös kutatási és szakmai projektek, információcsere – ezek a főbb pontok a most aláírt együttműködési megállapodásban.

 

Prof. Dr. Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem általános és tudományos rektorhelyettese az aláírási ceremónián arról beszélt, hogy a fő cél a hosszútávú fejlődés és szakmai együttműködés a két szervezet között. A most aláírt dokumentum mindkét fél számára előnyös, hiszen az egyetem lehetőséget kap konkrét ipari feladatok megoldásában, a cég pedig leendő szakembereit találhatja meg.

Prof. Dr. Mucsi Gábor, a Műszaki Földtudományi Kar (MFK) dékánja elmondta, hogy a vállalat nem ismeretlen számukra, korábban is volt együttműködés közöttük a környezetvédelem és a kármentesítés területén. A megállapodás a hallgatók számára kitűnő lehetőség ahhoz, hogy jobban belelássanak a vállalat működésébe, így olyan tapasztalatra és tudásra tesznek szert, ami piacképesebbé teszi őket.

Hangsúlyozta, hogy a bányászat szerepe nagyon megváltozott az elmúlt években, a klasszikus művelési ágak mellett egyre komolyabb szerepe van a másodlagos alapanyag kitermelésnek, a hulladékok kezelésének és újrahasznosításának.  Aki a figyeli a híreket, látja milyen problémákat tud okozni, ha egy iparág – mint most az autógyártás – nem jut megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyaghoz – fogalmazott.

Tóth Csaba, a Nitrokémia Zrt. vezérigazgatója - aki maga is a Miskolci Egyetemen végzett – utalt a korábbi közös projektekre, illetve a szakember utánpótlás fontosságára. Röviden ismertette az idén 100. születésnapját ünneplő cég múltját, jelenét, főbb tevékenységeit, valamint a jelenleg is zajló projektjeit. Kiemelte a rekultivációs munkákban betöltött hazai szerepüket. Szerinte nemcsak a zöld-, hanem a barnamezős beruházások, vagyis az egykori bányászati vagy nehézipari területek megtisztítása és újrahasznosítása is nagy lehetőség, ebben a cégnek sokéves tapasztalata van. Hangsúlyozta azt is, hogy az MFK tudásbázisára a labormunkák kiértékelésében is számítanak.