40 éves lett az Állam- és Jogtudományi Kar

2021. november 9.

Ebből az alkalomból tartottak ünnepséget az egyetemen, ahol bemutatták a „Jogászprofesszorok Miskolcon” című kötetet, valamint „Az Eperjesi Evangélikus Jogakadémia története” című könyvet is.

 

Az eseményt Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora és Prof. Dr. Csák Csilla, a kar dékánja nyitotta meg.

Veres Pál, Miskolc polgármestere, az Universitas Miskolcinensis alapítvány kuratóriumi tagja beszédében utalt a jogi kar kiemelkedő képzési színvonalára és a régióban is jelentősnek tekinthető szerepére.

Prof. Dr. Fabiny Tamás, Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, videó üzenetben tisztelte meg a rendezvényt, és olyan példaértékű személyiségekről osztotta meg gondolatait, mint Kossuth Lajos vagy Boleratzky Lóránd, akik a mai kor embere számára is mintaképül szolgálhatnak.

Prof. Dr. Dr. h.c. Trócsányi László, a Miskolci Egyetem díszdoktora ugyancsak a  videós bejelentkezés formájában küldte el üzenetét a jelenlévőknek, amelyben méltatta a "Jogászprofesszorok Miskolcon" című kötetet, amelyre nézete szerint a hazai történelem fontos lenyomataként is tekinthetünk. Letölthető itt!

 

 

A könyv Prof. Dr. Nagy Zoltán egyetemi tanár szerkesztésében jelent meg. A hiánypótlónak tekinthető mű, a jogi kar gyökereinek bemutatása mellett tartalmazza az Állam- és Jogtudományi Kar professzorainak az életútjait is, rendkívül gazdag alkotást létrehozva ezzel.

Egy másik hiánypótló munkát is bemutattak az eseményen. „Az Eperjesi Evangélikus Jogakadémia története” c. könyvről a kötet szerzője, Dr. Sereg Péter az Igazságügyi Minisztérium főosztályvezetője beszélt. A kötet rendkívüli alapossággal követi végig az Eperjesi Evangélikus Jogakadémia történetét, amely korának valódi szellemi műhelyeként működött, és amelynek értékei napjainkban is iránymutatónak tekinthetőek.