Keretmegállapodás a Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft.-vel

2021. november 18.

A Miskolci Egyetem szakmai együttműködéseinek sora újabb megállapodással bővül. Ezúttal egy olyan ágazatban, amelynek napjainkban egyre nagyobb a jelentősége: ez pedig a hulladékgazdálkodás. Amit korábban szemétnek gondoltunk, ma másodlagos nyersanyag.

 

A megállapodás fő célja, hogy tovább erősítsék a modern kor követelményeihez alkalmazkodó együttműködés kiépülését a gazdaság – beleértve a városi innovációt és a környezettudatosságot – és a felsőoktatás között – hangzott el az aláírási ceremónián.

Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora elmondta, az együttműködés egyik kiemelt célja, hogy megfelelően képzett szakemberek kerüljenek a munkaerőpiacra a régióban. A BMH Nonprofit Kft. nem csak gyakorlati helyet biztosít az egyetem hallgatói részére a duális képzésen keresztül, hanem a kutatás-fejlesztésben is szorosan együttműködik majd az intézménnyel. Fontosnak tartotta kiemelni továbbá a hallgatók figyelmének felhívását és bevonását is a környezetvédelembe. Októberben már rendeztek Tokajban egy konferenciát, ahol a Miskolci Egyetem már szervezőként és előadóként is részt vett.

Csehovitsné Nagy Zsuzsanna, a BHM ügyvezetője elmondta, mivel az uniós előírások 2030-ra komoly célszámokat írnak elő minden tagállamnak a hulladékhasznosítás területén, ezért nagyban számítanak a Miskolci Egyetem tudására, laboratóriumi kapacitására, hogy az új hulladékkezelési eljárások fejlesztésével segítsék a hazai a cél elérését. Emellett decemberben elindítanak egy kampányt a hulladékgyűjtés lakossági érzékenyítésére, amelyben számítanak a Miskolci Egyetem kutatóira is. Ezen túl a BMH és alvállalkozói nyitottak a hallgatók fogadására szakmai üzemlátogatásokon, de leendő munkavállalóként is.

Prof. Dr. Mucsi Gábor, a Műszaki Földtudományi Kar dékánja is kiemelte az alapanyag és nyersanyagszükséglet fontosságát, és ebben a hulladékok szerepét. Szerint az egyik fő kérdéskör a tudatformálás ezen a területen. „A hulladékok ne legyenek egyenlőek a szemét fogalmával, hiszen ma más fontos nyersanyagforrást jelentenek az elektronikai ipar, vagy akár a járműgyártás számára.” – fogalmazott. A másik kérdéskör a szakemberhiány ezen a területen. Az egyetem feladata éppen ezért az utánpótlásképzés, az oktatásban és kutatásban pedig a szakmai, tudományos együttműködés. Hangsúlyozta, hogy a Miskolci Egyetemen már most is van lehetőség környezetmérnöki képzésben részt venni, és egyedüliként az országban hulladékgazdálkodási szakirányon tanulni.