„Egyenes út az általános iskolától a középiskolán át az egyetemig" – együttműködés a beiskolázásért

Ezzel a címmel közös mintaprojekt kialakítása és működtetése céljából írt alá megállapodást a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara, a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon és a Komlóstetői Református Általános Iskola a Szakértők Regionális Egyesülete Miskolc közreműködésével.

 

Az önszerveződésből létrejövő együttműködés során az intézmények kölcsönösen támogatják egymás oktatási-kulturális-ismeretterjesztő programjait. Igyekeznek hidat képezni a felnövekvő generációknak a természettudományos pálya, valamint Miskolc és a régió környezeti-, természeti-, gazdasági értékeinek megismertetésében, megszerettetésében, a tudomány és gyakorlat összefüggéseinek bemutatásában.

 

Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora elmondta: a cél az, hogy a régió fiataljaival megismertessék a műszaki és természettudományi szakokat, ezáltal biztosítsák a munkaerőpiac számára az utánpótlást. Kiemelte, hogy a Műszaki Földtudományi Karon a hallgatók, olyan unikális képzéseken vehetnek részt, ahol választ adhatnak napjaink legnagyobb kihívásaira, úgymint a felszíni és felszín alatti vizeink és a termőtalaj védelme, a klímaváltozás hatásainak mérséklése, a hulladékok újrahasznosításával kapcsolatos eljárások kidolgozása, a ritkafémek kinyerése, a környezetileg is fenntartható nyersanyagtermelés-előkészítésének megoldásai, a megújuló energiaforrások hasznosítása, vagy éppen a környezetvédelem. A köznevelési, és közoktatási intézményekkel együttműködve kell a diákok számára népszerűsíteni a műszaki karokat - fogalmazott.

Prof. Dr. Mucsi Gábor, a Műszaki Földtudományi Kar dékánja az energia- és a nyersanyagszektor egyre fontosabb szerepét hangsúlyozta. Mindkét szektor komoly kihívásokkal küzd, ezekre pedig válaszokat kell adnia a tudománynak. A kar fontos szerepet játszik ebben annál is inkább mert olyan speciális képzéseket nyújt, amelyek hozzájárulhatnak mind az energia- mind a nyersanyag utánpótlás aktuális problémáinak kezelésében. Aki figyeli a híreket pontosan látja mekkora a jelentősége mindennek. Az utánpótlásképzést pedig már általános, illetve középiskolában el kell kezdeni, a többi között szakmai utakkal, kirándulásokkal népszerűsítenék a fiatalabb diákok körében is a műszaki és természettudományi képzéseket. Aki ma mérnökként végez, igen rövid idő alatt tud elhelyezkedni – hívta fel a figyelmet.

Dr. Ábrahám Tibor, a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon igazgatója az emelte ki, hogy személyes kötődésén túl is fontos az üzenet: a Miskolci Egyetem egy jó választás, és ezt kell minél szélesebb körben megismertetni a fiatalokkal. A tanulási út biztosítása miatt fontos, hogy aktív legyen kapcsolat az intézmények között. Külön kitért az innováció szerepére, ami részben a református oktatás egyik alapköve, és ami újabb kapocs az egyetemmel.

Gergelyné Bobák Katalin, a Szakértők Regionális Egyesülete Miskolc elnöke bemutatta a 2000-ben alakult egyesület kapcsolattartó szerepét a közös munka kapcsán. Az MFK projektjei keretében színes programokkal népszerűsítik az itteni lehetőségeket, ezzel is segítve a beiskolázás hatékonyságát. Az aktív tevékenységükkel pedig ahhoz is hozzájárulhatnak, hogy növeljék a fiatalok helyben maradásához szükséges lehetőségeket.