Nemzetközi büntetőjogi konferenciának adott otthont az Állam- és Jogtudományi Kar

2021. december 6.

A téma a nyomozás felépítés, eszközrendszere és intézményi héttere volt az Európai Unióban. A szakemberek a gyakorlatban felmerülő problémákat, megoldásokat vetették össze.

 

Az Alexander von Humboldt Alapítvány által támogatott hároméves intézeti partnerségi projekt keretében a Heidelbergi Egyetem és a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának közös szervezésében tartották múlt héten a második online nemzetközi konferenciát.

Központi téma volt a nyomozás tagállami szabályozásának és gyakorlatának összehasonlítása, valamint a bizonyítási tilalommal kapcsolatos aktuális kérdések megvitatása.

A konferencián elhangzott előadások fókuszában állt a vállalatokkal szembeni büntetőeljárás, valamint a vállalatokon belüli belső vizsgálat kérdésköre is. A Humboldt projekt kiemelt célja a vállalatok, vállalkozások büntetőjogi felelősségére vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretek rendszerezése, a technológiai és társadalmi változásokra adandó kriminálpolitikai válaszok megvitatása elméleti és gyakorlati szakemberek közreműködésével, valamint joghallgatók és PhD hallgatók bevonásával.

A konferencián előadóként hazánkon kívül nyolc ország elméleti és gyakorlati szakemberei vettek részt. A konferencia témaköre olyan területet ölelt fel, amely mind a jogtudomány művelői, mind pedig a gyakorlati szakemberek nagy érdeklődére tartott számot. Ezt mutatja az előadói kör és a konferenciára bejelentkezők nagy száma is.

Az előadások négy szekció keretei között zajlottak, amelyeket Prof. Dr. Richard Soyer (Linzi Egyetem), Prof. Dr. Jacsó Judit (Miskolci Egyetem), Prof. Dr. Róth Erika (Miskolci Egyetem) és Csemáné Dr. Váradi Erika (Miskolci Egyetem) vezetett.

Az előadások németül és angoul hangzottak el, mindegyik előadást rövid magyar nyelvű összefoglalás is követett. A konferencia sikerét jól jelzi, hogy arra mintegy kilencvenen regisztráltak, elméleti és gyakorlati szakemberek, így például ügyészek, bírók, adóellenőrök valamint a büntető jogtudomány neves képviselői.