Büntetőjogi konferenciát tartottak az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelme érdekében

2021. december 8.

A rendezvényt a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara és az Heidelbergi Egyetem közösen szervezte, a járványra tekintettel online formában.

 

A szakmai eseményt az Európai Bizottság HERCULE III (2014-2020) 2. Jogi képzés és tanulmányok program keretében tartották meg. A fő téma az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények (különös tekintettel a csalásra, a korrupcióra, a pénzmosásra és a közösség pénzügyi érdekeit sértő egyéb bűncselekményekre) külső, belső és bűnügyi nyomozásának egyes kérdései voltak.

A projektben az Európai Unió pénzügyi érdekeinek büntetőjogi védelmével foglalkozó hazai és nemzetközi szaktekintélyek működnek közre nyolc uniós tagországból (Németország, Ausztria, Lengyelország, Görögország, Olaszország, Horváthország, Románia, Magyarország).

A cél egy komplex, gyakorlatorientált összehasonlító kutatás, amely az EU pénzügyi érdekeit érintő bűncselekmények külső, belső és bűnügyi nyomozásának főbb fontos általános és specifikus témáira fókuszál.

Ezzel az is célja, hogy az EU pénzügyi érdekei védelmében részt vevő személyek és szervek szaktudását bővítsék speciális képzések szervezésével és a kutatás tanulmányainak megismertetésével.

 

 

A konferencián a projekt hazai és külföldi kooperációs partnerei tartottak előadást, így többek között Prof. Dr. Dr. Gerhard Dannecker (Heidelbergi Egyetem), Prof. Dr. Robert Kert (tanszékvezető, Gazdaságtudományi Egyetem, Bécs), Prof. Dr. Richard Soyer (intézetigazgató, Linzi Egyetem), Prof. Dr. Frank Meyer (tanszékvezető, Zürichi Egyetem), Prof. Dr. Gerson Trüg (büntetőügyvéd, Partner, Trüg - Habetha Rechtsanwälte).

A második HERCULE III projektben a Miskolci Egyetem kooperációs partnerei: az Országos Bírósági Hivatal, a Legfőbb Ügyészség, az Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatósága, a NAV Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda, valamint a LeitnerLeitner Tax Audit Advisory Partner.

A konferenciát a vírushelyzetre tekintettel online formában tartották meg november közepén.