2021 – az év jelentősebb hírei (I.rész)

2021. december 27.

Azt hittük 2021 könnyebb lesz a tavalyi COVID járvány kirobbanása után. Nem lett igazunk. Visszanéztük híreink archívumát és válogattunk belőle, természetesen a teljesség igénye nélkül.

 

Január 8.

Az Ázsiai Pénzügyi Együttműködési Szövetség (AFCA), a legjelentősebb ázsiai központú globális pénzügyi szervezet a következő 3 évre is Kovács Leventét, a Magyar Bankszövetség főtitkárát, egyetemünk oktatóját és tanszékvezetőjét választotta igazgatósági tagjának, valamint alelnökének.

Január 15.

Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem Rektora ünnepélyes keretek között átvette kinevezését dr. Áder János Köztársasági Elnöktől a Sándor-palotában. A rektori kinevezés 2021. február 12-től lép életbe.

Január 18.

Elhunyt dr. Kriza Ákos orvos-közgazdász, a Miskolci Egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumának tagja, Miskolc város korábbi polgármestere.

Január 22.

"Az elmúlt időszakban a kisebbségi és többségi társadalom harmonikus együttélése érdekében kifejtett tevékenységéért" a Bölcsészettudományi Kar Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének ítélték oda a Raoul Wallenberg-díjat.

Január 29.

A B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitánysággal és az Országos Idegenrendészeti Főigazgatósággal írt alá együttműködési megállapodást a Miskolci Egyetem. A külföldi hallgatók az egyetemen létrehozandó ügyfélfogadási irodában kezdeményezhetik a tanulmányi célú tartózkodási engedélyük kiadását vagy meghosszabbítását.

Február 18.

A Miskolci Egyetem, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a MIKOM közösen vesz részt a HungAIRy LIFE IP „Levegőminőség javítása 8 régióban a levegőminőségi tervek végrehajtásának elősegítésével” című projektben.

Február 23.

Az egyetemi oktatás, kutatás és gyakorlati képzés fejlesztése, valamint a hallgatók igazságügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gyakorlati ismereteinek bővítése érdekében a Miskolci Egyetem együttműködési megállapodást kötött az Igazságügyi Minisztériummal.

Március 16.

Nyilvánosságra hozta a Quacquarelli Symonds (QS) a 2021-es nemzetközi szaktudományterületi listáját, amelyre 2020-at követően immár második alkalommal került fel a Miskolci Egyetem a Gépészmérnöki, repüléstechnikai mérnöki, gyártástudomány (451-500 helyezés) szakterülettel.

Március 23.

Idén összesen 4774-en gondolták úgy, hogy a Miskolci Egyetemen kezdik meg tanulmányaikat, közülük 2624-en jelölték meg az intézményt első helyen. A jogi kar érte el a legjobb eredményt, ahol mintegy 30 százalékkal nőtt a jelentkezők száma, első helyre is 20 százalékkal többen írták be a felsőoktatási intézményt.

Március 25.

Új „high-tech” fejlesztési központ alapjait teremtette meg az az együttműködési megállapodás, amelynek köszönhetően Femtokémiai Intézeti Tanszék jött létre a Miskolci Egyetemen a Femtonics Kft. részvételével.

Március 31.

Lezárult a RING – 2017 projekt. A Miskolci Egyetem vezetésével, illetve a Pécsi Tudományegyetemmel, a Soproni Egyetemmel és a Szegedi Tudományegyetemmel, mint együttműködő partnerekkel megvalósított projekt a nyersanyag-gazdálkodás speciális területeit érintette, elsősorban másodnyersanyagok (hulladékok és maradékanyagok) hasznosítására, valamint környezetipari és energetikai alkalmazások fejlesztésére szerveződött.

Április 14.

Márciusban kezdődött a hazai felsőoktatás idei legnagyobb hallgatói tudományos seregszemléje, a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia, amelynek Humán Tudományi Szekcióját a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara rendezi. A COVID-helyzetre tekintettel idén online formában tartják meg a nagyszabású diákkonferenciát.