2021 – az év jelentősebb hírei (II.rész)

2021. december 28.

Azt hittük 2021 könnyebb lesz a tavalyi COVID járvány kirobbanása után. Nem lett igazunk. Visszanéztük híreink archívumát és válogattunk belőle, természetesen a teljesség igénye nélkül.

 

Április 29.

A Magyar Posta és a Miskolci Egyetem közös akcióval búcsúzik a távirat szolgáltatástól. A vállalat és az oktatási intézmény közösen csaknem 100 darab táviratot adott fel a három legfőbb közjogi méltóságnak, fenntartó minisztériumoknak, társintézményeknek, egyetemeknek, főiskoláknak, és kiemelt üzleti partnereknek, így tisztelegve a távirat hétköznapi kommunikációban betöltött szerepe előtt.

Május 7.

A Műszaki Földtudományi Kar csapata harmadik helyezést ért el a „European Association of Geoscientists and Engineers” (EAGE) által szervezett online földtudományi kvízen.

Május 14.

Hosszabb élettartamú, alacsonyabb zajszintű, magasabb hatásfokú és nagyobb teljesítményű hajtóművet fejlesztett a Rába Futómű Kft. konzorciumi partnereivel, köztük a Miskolci Egyetemmel.

Május 17.

Az Állam- és Jogtudományi Kar minden résztvevő hallgatója dobogós helyezést ért el a „CONSTANT 2021” elnevezésű online nemzetközi hallgatói tudományos konferencián, amelyet a bukaresti Nicolae Titulescu Egyetem rendezett.

Május 19.

Az Észak-magyarországi régió gazdasági versenyképességének javítása, a régión belüli területi, társadalmi és gazdasági különbségek csökkentése érdekében kíván a jövőben együttműködni a Magyar Klaszterek Szövetségével a Miskolci Egyetem. Erről írtak alá megállapodást.

Május 20.

Közös munka, barátság, közös kávézás - és egy csipetnyi kreativitás! Csak ennyi kell ahhoz, hogy új anyag szülessen a Miskolci Egyetemen: a műanyaggal kevert kávézacc. Két fiatal mérnök hölgy találkozása, közös ötlete oldja meg a kávézacc újrahasznosítását. Az általuk kidolgozott technológiával egyedi tárgyakat, akár divatos lámpabúrát is lehet készíteni 3D technológiával.

Június 4.

A fenntartó és tulajdonos Universitas Miskolcinensis Alapítvány és az intézmény képviselői közötti többkörös, produktív egyeztetések eredményeként létrejött Szervezeti és Működési Rend. A Miskolci Egyetem új SZMR-e 2021. június 1-jén lépett hatályba.

Június 4.

Idén online formában rendezte meg az immár hagyományosnak mondható Országos Hegesztési Versenyt a BME hegesztési szakosztálya. A versenyen induló csapatok közül a Miskolci Egyetem „CIÓ, KÁCIÓ, ÉLDISZLOKÁCIÓ” elnevezésű csapata első helyezést ért el.

Június 14.

2. helyezett lett és a Magyar Közút Zrt. Különdíját is megkapta egyetemünk csapata a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja által 8. alkalommal megrendezett Országos Logisztikai Csapatbajnokságon.

Június 16.

A Miskolci Egyetem kampuszán álló, 1960-as években épült műhelycsarnok tereinek újrafogalmazása a Délkelet-Európa legjobb kreatív projektjeit felvonultató Big See Award Építészet kategóriájának díját nyerte el. A 2019-ben befejeződött átalakítás terveit a budapesti MG Építész Kft. jegyzi.

Június 24.

Ünnepélyes keretek között tették le a Miskolci Egyetem Tudományos Adatelemző Módszertani Központ és Levéltár Nyílt Kutatási Adatforrástár alapkövét. A kiemelt kormányzati beruházás mintegy 10 milliárd forintból valósul meg.

Július 1.

Stratégiai jelentőségű tudományos műhelyt hozott létre a „Kristályos és amorf nano-anyagok kutatásával és fejlesztésével foglalkozó kiválósági műhely fenntartható működtetése” című projekt keretében a Miskolci Egyetem. A nemzetközi szinten is elismert eredményekkel bíró kutatási program során a szakemberek nano-anyagokkal különböző, hőmérsékletre érzékeny anyagok forrasztását valósították meg a szokásos eljárásoknál alacsonyabb hőmérsékleten.

Július 8-9.

A Miskolci Egyetem 2021. július 8-án és 9-én tartotta a 2020/2021-es tanévet záró Nyilvános Ünnepi Egyetemi Szenátusi Üléseket. Két nap alatt több mint négyszáz hallgató vette át az egyetemi tanulmányait lezáró oklevelét.