2021 – az év jelentősebb hírei (IV.rész)

2021. december 30.

Azt hittük 2021 könnyebb lesz a tavalyi COVID járvány kirobbanása után. Nem lett igazunk. Visszanéztük híreink archívumát és válogattunk belőle, természetesen a teljesség igénye nélkül.

 

Október 21.

Alig túl az 500, helyen. Megjelent Times Higher Education (THE) cég idei „feltörekvő gazdaságok egyetemei” című idei, 2021-es, ám 2022-re vonatkoztatott rangsora, aminek első helyeit kínai és orosz egyetemek foglalják el.

Október 26.

Nemzetközi versenyen diadalmaskodtak és lettek elsők a GTK és az MFK szakkollégistái. 4 ország fiataljai küzdöttek egymással.

November 4.

Magyarország adott otthont a Nemzetközi Űrhajós Szövetség 33. kongresszusának, amelynek keretében öt asztronauta látogatott intézményünkbe. A szakmai program mellett közönségtalálkozón is részt vettek.

November 9.

40 éves lett az Állam- és Jogtudományi Kar. Ebből az alkalomból tartottak ünnepséget, ahol bemutatták a „Jogászprofesszorok Miskolcon” című kötetet, valamint „Az Eperjesi Evangélikus Jogakadémia története” című könyvet is.

November 16.

A Miskolci Egyetem hallgatói közül Sztankovics Anna két aranyat, Vécsei Réka egy ezüstöt és egy bronzérmet szerzett a Budapesten megrendezett úszó Magyar Egyetemi Főiskola Országos Bajnokságon. A Vértesben megrendezett Magyar Egyetemi és Főiskolai Tájékozódási Futó Országos Bajnokságon pedig egy harmadik helynek örülhettünk.

November 19.

A Miskolci Egyetem campusán mutatták be az ország első Floewater vízautomatáit, melyek csomagolásmentesen kínálnak prémium minőségű vizet. Az innovációnak köszönhetően az egyetem diákjai és munkatársai számára már elérhető a lehetőség, hogy kulacsaikat friss, szűrt vízzel töltsék meg, környezetbarát módon. A Floewater bevezetése fontos lépés a Miskolci Egyetem fenntarthatósági stratégiájában, a Smart and Green Campus megteremtésében.

November 19.

A Miskolci Egyetem is European University Association (EUA) nevű szervezet tagja lett, amely több mint 800 egyetemet illetve rektori konferenciát tömörít Európa 48 országából.

December 3.

Végéhez ért „A köznevelés módszertani megújítása a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentése céljából” nevű projekt. Összesen 147 köznevelési intézmény részesült a Miskolci Egyetem (ME) által szervezett módszertani képzésekben.

December 8.

Az „Útravaló Ösztöndíjprogram – Út a diplomához” című program eredményeiről tartottak tájékoztatót a Miskolci Egyetemen. Az intézmény jelenleg is a második legnépszerűbb vidéki egyetem a pályázók körében, ebből fakadóan a második legnagyobb pályázói számot is produkálja. Az ösztöndíjprogram az általános iskola utolsó évfolyamaitól egészen a diplomaszerzésig nyújt támogatást.

December 13.

Jó hangulat, rengeteg diák, sztárfellépők. Így foglalható össze röviden az egyetemen tartott nyílt napok rendezvénysorozat. Gazdag programkínálat várta a diákokat, akik minden lényeges információt megkaptak arról, mi vár rájuk, ha a Miskolci Egyetemre jelentkeznek. Bízunk benne, minél többen teszik majd ezt.

December 15.

Az egyetemek zöld rangsorában a 755. helyen a Miskolci Egyetem. 956 intézmény közül értük el ezt az eredményt idén. Ennek a rangsornak az a célja, hogy egy online felmérés eredményét közölje a Zöld Campus és a Fenntarthatóság jelenlegi állapotáról szerte a világon.

December 20.

A Miskolci Egyetem megszabadult egy nagy tehertől. PPP konstrukcióban működött korábban a Zenepalota és az összes kollégium. Ezt zárta most le az intézmény.

December 21.

Közzé tette legfrissebb, 2022-es hivatalos regionális rangsorát a londoni székhelyű QS nemzetközi egyetem-rangsoroló cég. A listán szereplő 450 intézmény közül a Miskolci Egyetem (ME) a 140. pozíciót szerezte meg.