Együttműködés a Miskolci Egyetem és a régió Tankerületei, valamint Szakképzési Centrumai között

2022. január 20.

Együttműködési megállapodást írtak alá a Miskolci Egyetem és a régió Tankerületei, valamint Szakképzési Centrumai. A megállapodás célja a felsőfokú képzések és középfokú oktatás feladatainak az összehangolása, beleértve a támogató tevékenységeket.

 

Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora köszöntőjében elmondta, hogy az együttműködés során a legmeghatározóbb feladat a közös felelősségvállalás Borsod-Abaúj-Zemplén megye jövőéjért.  Fontos a megyéből történő elvándorlás megállítása, a hátrányok előnnyé kovácsolása annak érdekében, hogy a megye élhető legyen a fiatalok és családok számára - hangsúlyozta.

 

A kilencvenes évek óta tartó elvándorlás megfékezésének legfontosabb eszköze az oktatás. Éppen ezért szerinte a megállapodás elsődleges célja a helyi gazdaság működtetéséhez szükséges szakember-utánpótlás biztosítása, a magasan képzett szakemberek, valamint a fiatal szakképzett munkaerő helyben tartása.

 

Kiemelte a tanárképzés átalakítását, amelynek során 2022 szeptemberétől egységes, 5 éves képzési időben tanulhatnak a hallgatók. A Miskolci Egyetem új pedagógus képzéseit is bemutatta, példaként említve a gyógypedagógus, illetve a szaktanári és humán képzéseket. Az egyetem tervei között szerepel a természettudományi szakok akkreditációja is. Az egyetem a diákok figyelmének felkeltésében, beiskolázási tevékenységek támogatásában, és a pedagógusok továbbképzésében tud hozzájárulni az eredményes közös munkához.

 

Bukta Márta, a Szerencsi Szakképzési Centrum igazgatója beszédében felhívta a figyelmet az okleveles technikus képzésre, amelynek a kialakításában és fejlesztésében szorosan együtt dolgoztak a felsőoktatási intézményekkel. Rendkívül fontosnak tartja a felsőoktatási intézmények és szakképzési centrumok együttműködésével megvalósuló tudásközpontok kialakítását is. Új alapokra kell helyezni az oktatást, „nem a könyvet kell tanítani, hanem a gyerekeket” - fogalmazott. A többi között mentorprogramokkal, továbbképzésekkel, valamint a mérnökképzéshez szükséges kompetenciafejlesztő programokkal szeretnék elérni, hogy a megyében mindenkinek legyen esélye a számára megfelelő szakmát, hivatást megtalálnia, és elsajátítania.

 

Dr. László István, a Miskolci Tankerületi Központ igazgatója arról beszélt, hogy csak pozitív hatása és számos hasznos eleme van az együttműködésnek. Kiemelte a Miskolci Egyetem szerepét az oktatásban, illetve a helyi kulturális életben is. Az egyetem számára azért is előnyös az együttműködési megállapodás – emelte ki, mert jól képzett pedagógusokra van szükség, ahhoz, hogy általuk meg tudják szólítani a diákokat és a szülőket is. Ehhez pedig szükség van az oktatói és pedagógusi továbbképzésekre.