Eszmetörténeti szakkönyvbemutató volt a jogi karon

2022. január 27.

„Az integrációs elméletek fejlődése Kelet-Közép-Európában” volt a címe annak a webináriumnak, amelyet a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara valamint a Mádl Intézet közösen tartott január közepén.

 

A rendezvény moderátora Dr. Sáryné Dr. Gedeon Magdolna, a Miskolci Egyetem docense volt.

Veress Emőd egyetemi tanár, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Jogtudományi Tanszékének vezetője, a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet Magánjogi Tanszékének vezetője köszöntötte az érdeklődőket.

Ziegerhofer Anita a grazi egyetem tanára „Osztrák ötletek az egyesült Európáért” címmel tartott előadást. Stjepan Matkovic, a Horvát Történeti Intézet tudományos tanácsadója a horvát integrációs koncepciókról beszélt. A kelet-közép-európai integráció cseh koncepcióit René Petras, a Prágai Károly Egyetem Jogtörténeti tanszékének munkatársa ismertette.

Halász Iván a Budapesti Közszolgálati Egyetem tanára a kelet-közép-európai integráció szlovákiai koncepciói témakörét boncolgatta. Szóba került az integrációs gondolkodás és gyakorlat Szlovéniában, amelyről Zarko Lazerevic a szlovén Kortárs Történeti Intézet professzora tartott ismertetőt.

A modern Szerbia születéséről Srdan Cvetkovic, a szerbiai Kortárs Történeti Intézet tudományos főmunkatársa adott elő. Az integrációs elméletek magyarországi fejlődéséről pedig Pallai Lászlónak, a Debreceni Egyetem adjunktusának előadását hallgathatták meg a nívós szakmai esemény érdeklődői.