Sikeres az egyetemi alapítvány ösztöndíja

2022. január 31.

A többi között szakirodalomra, számítástechnikai eszközökre költik a mindennapi kiadások mellett az Universitas Miskolcinensis Alapítvány ösztöndíját a hallgatók. Két bölcsész hallgató mesélt erről a napokban a  RádióM reggeli műsorában.

 

Összesen 35 millió forintra pályázhattak a Miskolci Egyetem hallgatói a fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány által az idei tanévben első ízben meghirdetett tanulmányi és szociális ösztöndíj keretében. Ez havi 50 ezer forintot jelent 65 egyetemi hallgatónak tíz hónapon keresztül.

 

- Az ösztöndíj nagy segítség volt abban, hogy fel tudjak készülni a felsőfokú nyelvvizsgámra. Be tudtam fizetni a vizsgadíjat, tudtam vásárolni könyvet a felkészüléshez - válaszolta Oláh Alexandra arra a kérdésre, hogy mit jelent neki a mindennapokban az Universitas Miskolcinensis Alapítvány ösztöndíja. Végzős hallgatókként a szakdolgozatához is tudott szakirodalmat vásárolni, internetes adatbázisokra tudott előfizetni. 

Alexandra egyébként hatodéves magyar-történelem osztatlan tanárszakos hallgató a Miskolci Egyetemen. Pályázata egyébként mintegy hatvan oldalt tett ki, mert a kitöltött pályázati űrlap mellé a nemcsak a szociális helyzetére vonatkozó igazolásokat, hanem a közösségi munkáját igazoló dokumentumokat, a tudományos diákköri dolgozatait és a publikációit tartalmazó listát is csatolnia kellett.

- Mindenképpen jó, mert tanulmányaimhoz könyvre és laptopomhoz kiegészítő dolgokra tudtam költeni az ösztöndíjat. Elismerés, de nagy segítség is a havi juttatás a mindennapokban – ezt már Kostyál Anna mondta, aki másodéves történelem-etika szakos hallgató a Miskolci Egyetemen, és mentorál a Tanítsunk Magyarországért programban is. 

 

- Arra biztatom a hallgatókat, hogy a tanév második félévében is igyekezzenek részt venni a tudományos munkában, az egyetemi közösségi aktívitásban. Ezt az ösztöndíjat egyébként nemcsak az államilag finanszírozott hallgatók, hanem a költségtérítést fizető hallgatók is igénybe vehetik. Ebből a szempontból az Universitas Miskolcinensis Alapítvány által meghirdetett hallgatói ösztöndíjpályázat egyedülálló Magyarországon. A fenntartó alapítvány felelősséget érez a Miskolci Egyetemen tanuló fiatalok iránt. És folytatni szeretnénk ezt a hagyományt. Fő célunk, hogy senki ne maradhasson le a felsőfokú tanulmányokról csak azért, mert esetleg nehezebb szociális helyzetben van. Viszont igaz, hogy jól is kell tanulni, mert a szociális helyzet szükséges, de nem elégséges feltétel a pályázat elnyeréséhez - emelte ki Dr. Jakab Nóra, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány szakmai titkára.