Együttműködés az emberiség legnagyobb kihívásának érdekében

2022. február 11.

Együttműködési megállapodást írt alá a Miskolci Egyetem a Mathias Corvinus Collegium valamint a Századvég Alapítvány által létrehozott Klímapolitikai Intézettel. A megállapodás lényege, hogy a klímaváltozással kapcsolatos tudományos együttműködés, ne csak az intézmények falain belül maradjanak, hanem minél szélesebb körben váljanak ismertté.

 

Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora elmondta, fontos célja az egyetemnek, hogy fejlesztései során elsődleges szempont legyen a természet- környezetvédelem. Példaként említette a jelenleg zajló projekteket, a tervezési fázisban lévő tudományos és innovációs park fejlesztését, a „Green and Smart Campus” magvalósítását, amelyek az intézmény új szemléletét is mutatják. Az egyetem feladata az együttműködés során nem csak a hallgatók érzékenyítése, hanem a társadalom figyelmének felhívása is a fenntartható gazdaságra és az energiahatékonyságra tudományt népszerűsítő rendezvények keretében is.

 

 

 

Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója hangsúlyozta, maga a fenntarthatóság környezeti, társadalmi és gazdasági aspektusokból tevődik össze, ezért nagyon fontos ezeknek a területeknek az összehangolása. A Miskolci Egyetem azért is ideális partner számukra, mert azont túl, hogy az egyik legdinamikusabban fejlődő intézmény, itt a műszaki karok mellett megtalálhatóak a jogi, a gazdaságtudományi, valamint a bölcsészettudományi karok is. Napjainkban pedig elengedhetetlen a tudományágak együttműködése, különösen ilyen komplex kérdés esetében.

Dr. Szalontai Lajos, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának dékánhelyettese az információk, fiatalokhoz való eljuttatását emelte ki fő feladatként. „A kőkorszak sem azért ért véget, mert elfogyott a kő” – utalt a világ folyamatos változására és az változásra való reagálás fontosságára. Hozzátette: nagyon fontos, a fiatalok figyelmének felkeltése a jólét fenntartásához szükséges lépésekkel és a jövőre való gondolkodással kapcsolatban. Ehhez kiváló lehetőséget biztosít például a Közép-Európában elsőként akkreditált klímaadaptációs szakmérnök szakirányú továbbképzés. Hangsúlyozta a karok együttműködésének fontosságát is, oktatók bevonását az együttműködésbe a szebb és élhetőbb jövő kialakításának érdekében.