Felhívás a Magyar Szociológiai Társaság (MSZT) idei vándorgyűlésén való részvételre

2022. február 15.

Az október 14-15 között, a Miskolci Egyetemen tartandó esemény fő tematikája: szociológiai tudás és közjó. Az ősz ugyan még messze van, ám a szekció és panel tervek benyújtásának határideje: március 15.

 

A közjó elsősorban erkölcsi és politikai fogalom, amelynek eredete az antik társadalomfilozófiáig nyúlik vissza. Mibenlétének és kiterjesztésének lehetőségéről a társadalomtudományok különbözőképpen gondolkodnak.

A szociológia a közjóról és a közösségi javakkal kapcsolatban elsősorban a társadalmi egyeztetést és cselekvést, ezek egyéni és strukturális hatásait vizsgálja mikro és makro szinten.

Miközben a közjó kérdése hallgatólagosan felbukkan a legkülönbözőbb tárgyú szakszociológiai kutatásokban, - a kritikai elméletek kivételével - ritkán válik explicit tétté. A mostanihoz hasonló „átmeneti” időszakban azonban érdemesnek tűnik ezen változtatni, és közösen reflektálni a közjó problematikájára a legkülönbözőbb társadalmi jelenségek kapcsán.

A liberális demokráciák válsága, a korábban konszenzuálisnak tűnt értékek (mint például a társadalmi egyenlőség) devalválása, vagy következmények nélküli megsértése, és a politikai kultúra átalakulása (passzivitás, radikalizálódás, populizmus) egyaránt arra sarkallnak, hogy megvizsgáljuk, miként alakul át a közjóról való közösségi gondolkodás.

A szociális és közösségi munka szakértői a közjó átstrukturálódására hívják fel a figyelmet, rámutatva, hogy a szociális kapacitásait leépítő állam szerepét egyre nagyobb mértékben civilek és önszerveződő csoportok veszik át. A közjó újraértelmezésére számos ideológia, szervezeti és közösségi gyakorlat van hatással a társadalmi mozgalmaktól, a vallási csoportokon át a nyilvánosságig, amelyek globális és lokális dinamikáját megérteni ugyancsak fontos feladata a szociológiának.

A konferencia ezeket a társadalmi folyamatokat szeretné körüljárni, nagymintás vizsgálatokon és kvalitatív esettanulmányokon keresztül megérteni. Nem utolsósorban pedig reflektálni arra az elméleti és módszertani készletre, amellyel a szociológia ezekre a kihívásokra reagálni tud.

A konferenciára várnak minden olyan szociológust, társadalomkutatót, PhD hallgatót, aki ezekkel a témákkal foglalkoznak. A konferenciára való jelentkezésnek nem feltétele az MSZT-tagság (a részvételi díjban lesznek különbségek). A konferencia nyelve alapvetően magyar, de angol nyelvű szekciókat, panelbeszélgetéseket és előadásokat is szívesen látunk.

A szervezők először szekcióterveket és panelbeszélgetés-terveket várnak, amelyeket 2022. április 10-éig elbírálunk. Ezután 2022 áprilisában és májusában, a végleges szekcióbeosztás közzététele után lehet majd előadásokkal jelentkezni.

A konferenciát jelenléti formában tervezik.

A szekciótervnek tartalmaznia kell: a szekció címét és témáját (250-500 szó irodalomjegyzék nélkül), a szekció nyelvét, valamint a szekcióelnök és szervező személyét. A formailag nem megfelelő szekcióterveket elutasítják. A tervet itt kell benyújtani.

A szemiplenáris panelbeszélgetések tervezetének tartalmaznia kell: a panel címét és témáját (250- 500 szó irodalomjegyzék nélkül), a panel nyelvét, a panel szervezőjének nevét, a 3 előadó nevét és előadásuk címét, valamint a moderátor személyét. A formailag nem megfelelő panelterveket elutasítják. Tervek benyújtása itt.

A szervezők különösen bátorítják a fiatal kutatókat, a doktori iskolákat, valamint egy-egy nagy kutatási projekt tagjait panelbeszélgetések tervezetének benyújtására.

Akinek további kérdése lenne, küldjön emailt Loncsák Noéminek, az MSZT titkárának: loncsaknoemi@gmail.com